logo
hrrps://www.ijs.si


Znani so termini začetnih in obnovitvenih tečajev »Varstvo pred ionizirajočimi sevanji« za leto 2023.

Več o tečajih si lahko preberete v zgibanki.

Poglej več o tečaju in o terminih.

18. oktober 2022

 • COP28:

Dvaindvajset držav je na konferenci ZN o podnebnih spremembah v Dubaju podpisalo zavezo, da bodo do leta 2050 potrojile zmogljivost jedrske proizvodnje od izhodiščnega leta 2020.

Deklaracija o trojni jedrski energiji priznava ključno vlogo jedrske energije pri doseganju globalnih ničelnih neto emisij toplogrednih plinov do leta 2050 in ohranjanju cilja 1,5 stopinje,« je sporočilo ameriško ministrstvo za energijo.

 • COP28:

Industrija jedrske energije je začela globalno kampanjo, ki poziva k velikemu povečanju jedrske energije in dostopu do financiranja kot del boja proti podnebnim spremembam.

Obljuba Net Zero Nuclear Industry Pledge je del pobude Net Zero Nuclear, ki sta jo septembra začela Svetovno jedrsko združenje s sedežem v Londonu in državno jedrsko podjetje ZAE Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec). Več na povezavi.

 • Poljska:

Orlen Sythnos Green Energy (OSGE) je prejel načelno odločitev za gradnjo do 24 majhnih modularnih reaktorjev na šestih potencialnih lokacijah po vsej Poljski, kar je del nedavnega sprejemanja jedrske energije v državi kot ključne komponente za izpolnjevanje energetskih potreb in doseganje podnebnih ciljev.

 • Nemčija:

Tri nemške politične stranke so pozvale k preobratu protijedrske politike države, pri čemer so vodilni člani zavezništva Krščansko-demokratske unije (CDU) in Krščansko-socialne unije (CSU) ter liberalna Svobodna demokratska stranka (FDP) dejali, da želijo znova zagnati razgrajeno reaktorje in graditi nove, je poročal Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nemška vlada se je po katastrofi v Fukušimi na Japonskem leta 2011 odločila zapreti svojo civilno jedrsko industrijo – odločitev, za katero so kritiki opozarjali, da bo povzročila le večjo uporabo fosilnih goriv za proizvodnjo električne energije.

 • Kitajska:

Jedrska elektrarna Shidao Bay-1 na Kitajskem je začela komercialno obratovati in postala, kot pravijo v Pekingu, prva elektrarna generacije IV* na svetu priključena v omrežje, je sporočila kitajska nacionalna uprava za energijo v objavi na družbenem omrežju WeChat.

Tovarna HTR-PM (visokotemperaturni reaktor-prodnati moduli) v provinci Shandong na severovzhodu Kitajske je dobila dovoljenje za začetek komercialnega obratovanja, potem ko je delovala 168 zaporednih ur, so sporočili iz CEA.

To bo že 20. izvedba začetnega teoretičnega usposabljanja bodočih operaterjev (osebja z dovoljenjem) Nuklearne elektrarne Krško (NEK).


Tečaj je zelo primeren za vse, ki potrebujejo poglobljeno znanje o jedrski tehnologiji in je, poleg osebja z dovoljenjem NEK, namenjen tudi zaposlenim na institutih, državni upravi ali podjetjih, ki sodelujejo z NEK oziroma želijo širiti svojo dejavnost na področju jedrske tehnologije.

Tečaj bo potekal od 11. decembra 2023 do 10. maja 2024 v Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo.

 • Francija:

Ceno jedrske energije je treba omejiti in dobičke od njene prodaje vrniti potrošnikom, če cene narastejo nad določene pragove v skladu z novim dogovorom med EDF in vlado.

Zapleten dogovor, dosežen po večmesečnih pogajanjih, je namenjen zaščiti potrošnikov in podjetij pred naraščajočimi cenami, hkrati pa tudi zagotavljanju, da lahko državni jedrski operater EDF najde sredstva, ki jih potrebuje za gradnjo prihodnjih jedrskih reaktorjev. Več na povezavi.

 • Poljska:

Ameriška partnerja Westinghouse in Bechtel bi morala prevzeti vsaj 30-odstotni lastniški delež v projektu izgradnje novih jedrskih elektrarn na severu Poljske, je po poročanju Bloomberga dejal Grzegorz Onichimowski, glavni energetski svetovalec poljske stranke Državljanska platforma.

“Jedrska energija, ki uživa znatno javno podporo, je bistvena za uspeh poljskega energetskega prehoda,” je za Bloomberg povedal Onichimowski. »Vendar se zavedamo tveganj, povezanih s takšnim projektom, zato bi bilo zaželeno, da bi naš partner/dobavitelj prevzel kapitalski delež.«

 • Švica:

Daljša življenjska doba švicarskih jedrskih elektrarn bi zmanjšala stroške energetskega sistema za približno 11 milijard švicarskih frankov (11,4 milijarde evrov) in zapolnila vrzel v električni energiji pozimi, zaradi katere Bern uvozi energijo v najhladnejših mesecih, navaja poročilo sindikata Economiesuisse.

Poročilo ugotavlja, da če bi Švica po letu 2040 gradila nove jedrske elektrarne, bi se zanesljivost oskrbe še okrepila.

 • Svet:

Izgube delovnih mest v Evropski uniji, povezane z zaprtjem jedrskih elektrarn, je več kot nadomestila rast na Kitajskem in v Rusiji, ki skupaj predstavljata več kot 40 % vseh delovnih mest v industriji, glede na poročilo Mednarodne agencije za energijo.

Poročilo Zaposlenost v svetovni energiji 2023 prav tako ostro opozarja na pomanjkanje znanja in spretnosti, s katerim se sooča jedrska industrija, in poudarja vpliv, ki ga je imelo na jedrske projekte, kot je odložena elektrarna Flamanville-3 v severni Franciji.

 • Rusija:

Ruska državna jedrska korporacija Rosatom je podpisala sporazum, ki bi lahko privedel do gradnje jedrskih reaktorjev majhne moči na območju Norilsk v administrativni regiji Krasnojarske pokrajine v Sibiriji.

Rosatom je dejal, da se sporazum o nameri in sodelovanju nanaša na izgradnjo jedrskih elektrarn majhne moči za oskrbo z energijo industrijske regije Norilsk. Več na povezavi.

Jedrska energija po svetu

 • Češka:

Družba, ki nadzoruje projekt izgradnje novih jedrskih elektrarn na lokaciji Dukovany na Češkem, je sporočila, da je prejela končne ponudbe treh podjetij.

Elektrárna Dukovany II (Edu II), hčerinska družba v stoodstotni lasti državnega komunalnega podjetja ČEZ, je sporočila, da je prejela končne ponudbe za gradnjo nove jedrske elektrarne v Dukovanyju od ameriškega Westinghousea, francoskega EDF in južnokorejskega Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Vsi trije so oddali prve ponudbe novembra 2022. Več na povezavi.

 • Svet:

Švedska elektroenergetska družba Vattenfall je zaprosila lokalne oblasti za odobritev priprave podrobnega načrta za izgradnjo novih jedrskih reaktorjev v bližini obstoječe jedrske elektrarne Ringhals na polotoku Varo na zahodu Švedske.

Švedska državna elektroenergetska družba že ima v lasti večino ozemlja zahodno od Ringhalsa, kjer upravlja dve tlečnovodni reaktorski enoti, ki delujeta od zgodnjih osemdesetih let. Drugi dve elektrarni na lokaciji, južno od Gothenberga, sta bili zaprti leta 2019 in 2020.

 • Poljska:

Morebitna nova vladna koalicija na Poljskem bi lahko pregledala nabor pogodb, podpisanih za gradnjo prve jedrske elektrarne v državi v Pomeraniji, vendar ne namerava “spodkopati” pogodb, podpisanih s prodajalcem jedrske tehnologije Westinghouse Electric, poroča lokalni tisk.

Časnik Rzeczpospolita je povedal, da je novoizvoljeni poslanec Andrzej Domański iz največje opozicijske stranke Državljanska platforma potrdil, da je sodelovanje z ameriškim podjetjem na zelo napredni ravni in da ni “nobenih razprav o dvomih v te dogovore”.

 • Japonska:

Japonski urad za jedrsko regulacijo (NRA) je odobril podaljšanje življenjske dobe dveh reaktorjev v jedrski elektrarni Sendai podjetja Kyushu Electric Power Company za več kot 40 let.

Odobritev bo podjetju omogočila podaljšanje življenjske dobe reakotrski henot Senda-1 in Sendai-2 v prefekturi Kagošima na jugozahodu Japonske načeloma za nadaljnjih 20 let, tako da bo njihova življenjska doba 60 let.

Jedrska energija po svetu

 • Evropa:

Nemčija je dejala, da lahko Francija uporabi državne subvencije za financiranje svojih jedrskih elektrarn, s čimer je prekinila večmesečni zastoj v pogovorih o reformi trga z električno energijo, ki so jih zadržala nesoglasja glede uporabe subvencij za energetske naložbe.

Dogovor, dosežen med ministri za energijo v Luksemburgu, bo pomenil, da bi lahko Francija uporabila vladno podporo za financiranje svojih jedrskih elektrarn, ki so večinoma v državni lasti in proizvedejo približno 70 % njene električne energije.

 • Svet:

Nedavni napredek kaže, da bi lahko bila jedrska fuzija del globalnega dolgoročnega načrta za neto nič, vendar ostajajo “ogromni” izzivi in potrebno je povečano zasebno financiranje v kombinaciji z zavezanostjo države, da se sektor popelje naprej, je dejal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi.

V govoru na 29. konferenci IAEA o fuzijski energiji v Londonu je Grossi dejal, da lahko fuzija igra vlogo pri blaženju podnebnih sprememb in zadosti naraščajočim potrebam po električni energiji, vendar je “za uresničitev te tehnologije potrebnih veliko korakov”.

 • Združeno kraljestvo:

Ponudba za razvoj in uvedbo nove generacije jedrskih fuzijskih reaktorjev je “mednarodno prizadevanje” in Združeno kraljestvo želi najti način za tesnejše sodelovanje z Evropo kljub svoji nedavni odločitvi, da ne bo sodelovalo v zavezništvu bloka za jedrske raziskave Euratom, jedrski minister je dejal Andrew Bowie.

Ko je ta teden govoril na konferenci o fuzijski energiji Mednarodne agencije za atomsko energijo v Londonu, je Bowie dejal, da Združeno kraljestvo “popolnoma priznava”, da je sodelovanje potrebno, in da je vladi Združenega kraljestva jasno, da “tega ne bomo storili sami”.

 • Svet:

Mednarodna agencija za atomsko energijo in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sta sprožili vodilno pobudo za uporabo jedrskih tehnik za povečanje varnosti preskrbe s hrano in boj proti naraščajoči lakoti po svetu.

Pobuda Atoms4Food bo podpirala države pri uporabi “inovativnih” jedrskih tehnik za kmetijsko produktivnost, zmanjševanje izgub hrane, zagotavljanje varnosti hrane, izboljšanje prehrane in prilagajanje na izzive podnebnih sprememb.

 • Gana:

Nuclear Power Ghana (NPG) je izbrala dve možni lokaciji za prvo jedrsko elektrarno v tej afriški državi, je prejšnji teden lokalnim novinarjem povedal Stephen Yamoah, izvršni direktor podjetja.

Yamoah je dejal, da je bila lokacija Nsuban v zahodni regiji izbrana kot prednostna lokacija, kjer bi do leta 2030 zgradili 1000-MW jedrsko elektrarno, medtem ko naj bi lokacija Obotan v osrednji regiji služila kot rezervna lokacija.

Jedrska energija po svetu

 • Bolgarija:

Bolgarska vlada se je odločila uradno preklicati projekt nove gradnje jedrske elektrarne Belene, s čimer bo končala leta negotovosti in političnih sprememb, ki segajo desetletja nazaj.

V uradni izjavi je navedeno, da je svet ministrov razveljavil sklep iz leta 2018, ki je projektu Belene z dvema enotama podelil status “državnega pomena” in dal zeleno luč za privabljanje investitorjev.

 • Italija:

Italijanska vlada v celoti podpira vrnitev k jedrski energiji in če se bodo dela začela leta 2024, bi lahko prvi vklop novega reaktorja vklopili leta 2032, je na konferenci povedal Matteo Salvini, podpredsednik vlade in minister za infrastrukturo in promet.

Poročila v italijanskem tisku citirajo Salvinija, ki je dejal, da bi bil vesel reaktorja naslednje generacije v svojem rodnem mestu, Milanu. Poročali so, da je pozval k novemu posvetovanju o jedrski elektrarni naslednje generacije.

 • Združeno kraljestvo:

Podjetje Rolls-Royce SMR s sedežem v Združenem kraljestvu je sklenilo pogodbo z Westinghouse Electric Company UK Ltd za razvoj zasnove goriva za svoj mali modularni reaktor – pomemben del ocene splošnega načrta (GDA) s strani regulatorjev in potezo, ki jo pozdravlja jedrska industrija kot Zahod se želi osvoboditi odvisnosti od ruskega goriva.

 • Poljska:

Izgradnja in delovanje enega samega majhnega modularnega reaktorja GE-Hitachi Nuclear Energy BWRX-300 na Poljskem bi lahko vodilo do ustvarjanja več kot 2700 novih delovnih mest v državi, kar bi po ocenah prispevalo 5,1 milijarde PLN k gospodarstvu, glede na poročilo.

 • Finska:

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) je začel presojo vplivov na okolje (EIA) za morebitno podaljšanje dovoljenj za obratovanje in povečanje moči v reaktorskih enotah Olkiluoto-1 in -2 na Finskem.

TVO, lastnik in upravljavec jedrske elektrarne Olkiluoto, je dejal, da bo končna odločitev o podaljšanju dovoljenj in nadgradnjah sprejeta, ko bo EIA končana. Obe enoti imata dovoljenje do leta 2038.

Tečaj je sestavljen iz dveh delov:

 • Teorija: 6. 5. – 3. 6. 2024
 • Sistemi: 4. 6. – 28. 6. 2024

Več o tečaju si lahko preberete v zgibanki:

 • pdf vabila – navaden:

Vabilo OTJE46

 • pdf vabila – vnosna polja:

Izdelaj

maketo, model ali drugo ponazoritev naprave ali
zgradbe povezane z energijo ali jedrsko tehnologijo. Sodeluj posamezno ali v skupini.

Osvoji

dvodnevno potovanje na Dunaj, obisk tehniškega muzeja in ogled mesta (12.-13. 4. 2024, za pet najboljših).

KDO LAHKO SODELUJE?

Osnovnošolci zadnje triade in srednješolci, posamezno ali v ekipi do tri. Udeležence zastopa, usmerja in spremlja na potovanju njihov učitelj oz. mentor.

PREDMET NATEČAJA

Maketa, model ali druga ponazoritev naprave ali zgradbe povezane z energijo ali jedrsko tehnologijo. Delujoče ponazoritve bodo bolje ocenjene. Vsak izdelek mora biti novo avtorsko delo. Nagrajeni izdelki bodo postali del stalne razstave ICJT.

PRIJAVA

Izpolnjeno prijavnico pošljite po elektronski pošti na naslov icjt@ijs.si ali po pošti na naslov:
Institut “Jožef Stefan”, ICJT, Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana.

Rok za prijavo ni določen. Prijavite se lahko kadarkoli. Vsekakor pa je bolje čim prej, da bomo lažje natečaj izpeljali.

ODDAJA IZDELKOV

Fotografije izdelka iz vseh treh perspektiv s kratkim opisom pošljete na naslov icjt@ijs.si do 15. 2. 2024. Način dostave oz. prevzema izdelkov bo sporočen naknadno.

PODELITEV NAGRAD

Predstavitev rezultatov in svečana podelitev nagrad bo 12. 3. 2024 ob 13. uri v Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča (ICJT) na Reaktorskem centru Podgorica pri Ljubljani.


Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na tel. št. 01 5885 256, 01 5885 298 in po e-pošti na naslovu icjt@ijs.si. Informacije so tudi na naši spletni strani www.icjt.org.

Izdelaj

maketo, model ali drugo ponazoritev naprave ali
zgradbe povezane z energijo ali jedrsko tehnologijo. Sodeluj posamezno ali v skupini.

Osvoji

dvodnevno potovanje na Dunaj, obisk tehniškega muzeja in ogled mesta (12.-13. 4. 2024, za pet najboljših).


KDO LAHKO SODELUJE?

Osnovnošolci zadnje triade in srednješolci, posamezno ali v ekipi do tri. Udeležence zastopa, usmerja in spremlja na potovanju njihov učitelj oz. mentor.

PREDMET NATEČAJA

Maketa, model ali druga ponazoritev naprave ali zgradbe povezane z energijo ali jedrsko tehnologijo. Delujoče ponazoritve bodo bolje ocenjene. Vsak izdelek mora biti novo avtorsko delo. Nagrajeni izdelki bodo postali del stalne razstave ICJT.

PRIJAVA

Izpolnjeno prijavnico pošljite po elektronski pošti na naslov icjt@ijs.si ali po pošti na naslov:
Institut “Jožef Stefan”, ICJT, Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana.

ODDAJA IZDELKOV

Fotografije izdelka iz vseh treh perspektiv s kratkim opisom pošljete na naslov icjt@ijs.si do 15. 2. 2024. Način dostave oz. prevzema izdelkov bo sporočen naknadno.

PODELITEV NAGRAD

Predstavitev rezultatov in svečana podelitev nagrad bo 12. 3. 2024 ob 13. uri v Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo Milana Čopiča (ICJT) na Reaktorskem centru Podgorica pri Ljubljani.


Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na tel. št. 01 5885 256, 01 5885 298 in po e-pošti na naslovu icjt@ijs.si. Informacije so tudi na naši spletni strani www.icjt.org.