logo
hrrps://www.ijs.si


Tudi sklepno dejanje nagradnega tehniškega natečaja je uspešno zaključeno. V petek 12. aprila smo se v zgodnjih popoldanskih urah odpeljali iz Ljubljane proti Mariboru, kjer so se nam pridružili nagrajenci iz Štajerske in Prekmurja. Skupaj smo nadaljevali proti Dunaju, kamor smo prispeli v zgodnjih večernih urah ter lep večer izkoristili za ogled zabaviščnega parka Prater ter vožnjo s kolesom Riesenrad. Nadaljevali smo z avtobusnim ogledom mesta ter večer končali slastno večerjo v samem središču Dunaja. Seveda so bili na mizi dunajski zrezki 😉

Sobotno jutro smo pričeli s prijetnim spomladanskim sprehodom po parkih znamenitega baročnega dvorca Schönbrunn. Vendar za ogled tisočerih soban ni bilo časa, saj se je tehniški muzej, naš glavni cilj, odprl ob 10. uri. V muzeju smo se porazgubili v množici eksponatov, eden bolj zanimiv kot drugi. Za podroben ogled je bilo tri ure vsekakor premalo. Še bo potrebno priti! Sledi še hitro kosilo in že smo na avtobusu. Prijetno utrujeni smo se prepustili umirjeni vožnji proti Sloveniji, kamor smo prispeli v večernih urah.

Za nekatere nekaj popolnoma novega, za druge malo manj. Izmenjava izkušenj, ideje za nove projekte, želja po podobnih natečajih … Kot rečeno, resno načrtujemo podoben natečaj v prihodnjem šolskem letu. Nagrada naj ostane skrivnost. Morda ponovno Dunaj, morda kam drugam. Vabljeni k sodelovanju!

 • Ukrajina:

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi je pozval k spoštovanju ključnih načel za preprečevanje jedrskih nesreč, saj so bila po njegovih besedah kršena z nedavnimi napadi brezpilotnih letal na jedrsko elektrarno Zaporizhizhia v Ukrajini.

Grossijeve pripombe so se pojavile na začetku nujnega izrednega zasedanja 35 članov sveta IAEA 11. aprila, ki sta ga sklicali Rusija in Ukrajina. Obe strani sta zanikali odgovornost za serijo napadov z brezpilotnimi letali na postajo v Zaporožju s šestimi enotami.

 • Kitajska:

Enota 4 jedrske elektrarne Fangchenggang v regiji Guangxi na jugu Kitajske je dosegla prvo kritičnost, je objavila družba China General Nuclear (CGN).

CGN je sporočil, da je elektrarna z močjo 1000 MW prvič dosegla kritično stanje ob 19.08 3. aprila, kar je uradno označilo začetek obratovanja elektrarne. Več na povezavi.

 • Belgija:

Majhni modularni reaktorji bi lahko potencialno preoblikovali belgijsko pokrajino z reševanjem nekaterih najtežjih izzivov 21. stoletja, vključno z varnostjo oskrbe z energijo, trajnostjo in cenovno dostopnostjo energije, je zaključilo poročilo svetovalnega podjetja KPMG.

KPMG je dejal, da bi lahko SMR Belgiji ponudila prednosti, vključno s prilagodljivostjo za prilagoditev občasnih obnovljivih virov, stabilno in zanesljivo proizvodnjo osnovne obremenitve ter izboljšano naložbeno privlačnostjo in inherentno varnostjo.

 • Južna Koreja:

Južnokorejska jedrska elektrarna Shin-Hanul-2 je zaključila sedem mesecev zagona in uradno začela komercialno obratovati, je sporočil lastnik Korea Hydro and Nuclear Power Company (KHNP).

Septembra 2023 je po prvem polnjenju jedrskega goriva v sredico reaktorja domači tlačnovodni reaktor APR-1400 z močjo 1340 MW prejel dovoljenje za obratovanje. Prvo električno energijo je v omrežje začel dobavljati januarja.

 • Združene države Amerike:

Jedrska elektrarna Vogtle-4 v ameriški zvezni državi Georgia, najnovejša nacionalna komercialna reaktorska enota, je dosegla polno moč, ko se bliža komercialnemu obratovanju.

Georgia Power, večinski lastnik jedrske elektrarne Vogle, je na svojih uradnih kanalih družbenih medijev dejal, da je “mejnik” dogodek zaznamoval največjo dovoljeno količino energije, ki jo lahko enota proizvede v svojem jedru reaktorja – približno 1.100 MW neto električne energije.* Več na povezavi.

Na Reaktorskem centru v Podgorici se je na Dnevu odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan” zbralo veliko število radovednih obiskovalcev.

Dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan” je bil razdeljen na 4 različne programe:

 • Programski sklop 4.1: Energija in jedrska tehnologija (ICJT)
 • Programski sklop 4.2: Ogled jedrskega reaktorja (F8/RIC)
 • Programski sklop 4.3: R4 – Reaktorska tehnika in O2 – Odsek za znanosti o okolju
 • Programski sklop 4.4: F2 – Odsek za fiziko nizkih in srednjih energij: Pospeševalnik


V Informacijskem centru Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo smo obiskovalcem predstavili delavnico o radioaktivnosti ter jim pokazali razstavo o jedrski tehnologiji. Obiskovalci so si na razstavi ogledali zanimive eksponate, se preizkusili v naši igri “Upravljaj slovenske elektrarne”, na simulatorju zagnali jedrsko elektrarno Krško in na kolesu preizkusili svojo moč.

Vabimo vas, da se udeležite dneva odprtih vrat na Institutu “Jožef Stefan” na Reaktorskem centru, v soboto 23. marca 2024. Dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan” je namenjen splošni javnosti, ko na obisk sprejmemo vse, ki jih zanima, kaj raziskujemo na našem inštitutu in kako bomo lahko s tem prispevali k skladni družbi prihodnosti.

Na Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani, Brinje 40, se predstavitve začnejo ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 in 13.30. Predstavitve so mogoče tudi v angleščini glede na želje obiskovalcev. 

Na voljo so programi:

 • Energija in jedrska tehnologija,
 • Ogled jedrskega reaktorja,
 • Odsek za reaktorsko tehniko in O2 – Odsek za znanosti o okolju,
 •  F2 – Odsek za fiziko nizkih in srednjih energij: Pospeševalnik

Za vstop v Reaktorski center je obvezen osebni dokument (osebna izkaznica, potni list). Obiskovalci se lahko tja pripeljejo sami in tam parkirajo. Organiziran je tudi brezplačni avtobusni prevoz na relaciji IJS Jamova – Reaktorski center Podgorica. Kapaciteta avtobusnega prevoza je omejena.

Vozni red:

 • Avtobus Jamova – Reaktor: 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00.
 • Avtobus Reaktor – Jamova: 09.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30.

Vsi ogledi so brezplačni, predhodna prijava ni potrebna. Prosimo za dosledno upoštevanje varnostnih navodil, danih s strani osebja IJS, še posebej laboratorijskega osebja.

Prosto sprehajanje po laboratorijih Instituta zaradi varnostnih razlogov ni dovoljeno, zato prosimo, da se držite skupine.

Fotografiranje v prostorih IJS in na zunanjih površina IJS je brez pisnega soglasja prepovedano. Za razumevanje se zahvaljujemo!

Na dogodkih v okviru Stefanovih dnevov bo potekalo fotografiranje in/ali snemanje z namenom promocije dogodka oziroma poročanja o dogodku.


S svojimi izdelki je sodelovalo deset ekip  iz devetih šol širom Slovenije. Petčlanska komisija je prispevke točkovala po enotnih kriterijih ustreznosti, izvirnosti in izvedbe.

V torek, 12. marca 2024 je bila v prostorih ICJT svečana razglasitev rezultatov, kjer so sodelujoče pozdravili prof. dr. Boštjan Zalar, direktor IJS, Danijel Levičar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in Gorazd Pfeifer, predsednik uprave NEK.

Vsekakor so vsi sodelujoči tudi zmagovalci natečaja, saj so uspešno pripeljali prispevek od ideje do konkretnega izdelka, kar nikakor ni mačji kašelj. Zato so vsi udeleženci poleg zahvale prejeli tudi priložnostna darila.

Dr. Igor Jenčič, vodja ICJT, pa je petim najbolje ocenjenim ekipam podelil nagrade, in sicer dvodnevno potovanje na Dunaj. Nagrajenci so:

MestoPrispevekŠolaAvtorjiMentor
1Maketa sredice TRIGA OŠ Riharda Jakopiča, LjubljanaSofia Pia Pušnik
Katarina Vučko
Adam Copič
Igor Prešern
2Model cepitveOŠ JuršinciAljaž Horvat
Žak Zamuda
Monika Vidmar
3Maketa hidroelektrarneOŠ III Murska SobotaSara Zelko
Neo Forjanič
Gregor Kuhar
Aleš Zver
4Robotski čistilec sončnih celicOŠ Olge Meglič, PtujGaja Urek
Tim Benko
Vida Lačen
5Maketa sončne elektrarneOŠ ŠenčurDavid RemicBine Logar

ČESTITAMO!

Naj ob tem napovemo podoben natečaj, ki ga planiramo v prihodnjem šolskem letu.
Vabljeni k sodelovanju!

 • Združeno kraljestvo:

Gradnja projekta jedrske elektrarne Sizewell C z dvema enotama v Suffolku v jugovzhodni Angliji se je premaknila še korak naprej, potem ko je bil uradno sprožen ukaz o odobritvi razvoja (DCO).

Projekt za izgradnjo dveh enot EPR, ki ju je dobavila Francija, je dobil dovoljenje za gradnjo julija 2022, kar je omogočilo začetek nekaterih pripravljalnih del. Več na povezavi.

 • Fuzija:

Potreben je preboj na področju energije, da bi izpolnili velike zahteve prihodnje umetne inteligence, pri čemer je šef OpenAI Sam Altman dejal, da je motiviran za več vlaganj v jedrsko fuzijo.

Altman je na dogodku ob robu letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da bo AI porabil veliko več energije, kot so ljudje pričakovali.

Dejal je, da je prednost v tem, da so podnebju prijaznejši viri energije, zlasti jedrska fuzija ali cenejša sončna energija in shranjevanje, pot naprej za AI.

 • Francija:

Francosko državno energetsko podjetje EDF namerava sredi leta 2024 začeti pripravljalna dela za novo jedrsko elektrarno EPR2 na obstoječem jedrskem mestu Penly v severni Franciji, je za NucNet povedal Vakisasai Ramany, višji podpredsednik podjetja za mednarodni novi jedrski razvoj.

Ramany je dejal, da je ciljni datum za vlivanje prvega betona za predlagani projekt EPR2 postavljen na leto 2027.

 • Nizozemska:

Bolgarski parlament je odobril vladni predlog za vložek do 1,5 milijarde levov (766 milijonov evrov) v državno korporacijo za jedrsko elektrarno Kozloduj (KNPP) za financiranje načrtovane gradnje prve od dveh predlaganih jedrskih elektrarn s tehnologijo AP1000 podjetja Westinghouse Electric.

 • Kanada:

Ontario Power Generation (OPG) in Capital Power Corporation sta sklenila dogovor o skupni oceni razvoja in uvajanja majhnih modularnih reaktorjev v omrežju za kanadsko provinco Alberta.

Podjetji sta povedali, da bosta preučili izvedljivost razvoja SMR v Alberti, vključno z možnimi lastniškimi in operativnimi strukturami.

 • Združeno kraljestvo:

Vlada Združenega kraljestva je pripravila načrte za največjo širitev jedrske energije v Veliki Britaniji v zadnjih 70 letih z možno gradnjo približno 11 novih reaktorjev do leta 2050 – kar bo zadostovalo za četrtino nacionalnega povpraševanja po električni energiji.

Ministri so objavili časovni načrt, ki vlado ponovno zavezuje, da bo do leta 2050 zgradila floto jedrskih reaktorjev, ki bodo lahko proizvedli 24 GW – povečanje z današnjih 5,8 GW.

 • Francija:

Nov francoski predhodni energetski zakon, ki podpira nadaljnji razvoj jedrske energije in se izogiba postavljanju ciljev za obnovljive vire energije, bo šel pred svet ministrov v začetku prihodnjega meseca in nato poslancem.

Predlog zakona ponovno potrjuje zavezanost Francije jedrski energiji, da bi zagotovila “energetsko suverenost”.

 • Združene države amerike:

ZDA iščejo ponudbe izvajalcev za pomoč pri vzpostavitvi domače dobave nizko obogatenega urana z visokim preizkusom (Haleu) – ključnega materiala, ki je potreben za uporabo v naslednji generaciji reaktorjev in je trenutno na voljo le v komercialni ravni iz Rusije.

Ameriško ministrstvo za energijo je sporočilo, da je izdalo zahtevo za zbiranje predlogov za storitve bogatenja urana, da bi pomagalo pri vzpostavitvi zanesljive domače oskrbe z gorivi z uporabo Haleu.

 • Evropa:

Evropska agencija za opazovanje Zemlje je objavila nove podatke, da je svet glede na povprečno temperaturo v letu 2023 skoraj dosegel 1,5 °C segrevanja nad predindustrijsko ravnjo.

Nove ugotovitve Službe za podnebne spremembe Copernicus bodo sprožile vprašanje, kako povečati spodbude za zagotavljanje novih zmogljivosti jedrske energije v velikem obsegu, saj jedrska energija po mnenju mnogih predstavlja najbolj zanesljiv vir nizkoogljične energije.

Za vas smo pripravili novo predavanje z naslovom Nizko ogljični viri energije in podnebne spremembe.

Spoznali bomo, kako na učinek tople grede oz. podnebne spremembe vpliva uporaba raznih virov energije. Za človeštvo je to zelo pomembno, saj je od energije odvisen nivo civilizacije, v kateri živimo. Globalno in tudi v Sloveniji moramo poskrbeti, da uporabljamo vire energije, ki sproščajo čim manj toplogrednih plinov.


Poglej ostala predavanja:
 • Evropa:

Francija in Švedska sta podpisali izjavo o nameri za vzpostavitev dolgoročnega sodelovanja na področju jedrske energije, vključno z ambicijami pomoči industriji pri gradnji novih energetskih reaktorjev v obeh državah.
Izjava, podpisana ob robu zasedanja Sveta EU za energijo, prihaja po tem, ko sta francoski predsednik Emmanuel Macron in švedski premier Ulf Kristersson januarja podpisala skupno izjavo, da bi jedrski energiji dali pomembno mesto v dvostranskem sodelovanju med obema državama.

 • Evropa:

V skladu s skupno izjavo, ki jo je izdala Jedrska zveza pod vodstvom Francije, je enajst držav EU pozvalo naj se v celoti upošteva “vse vire energije brez fosilnih goriv” pri odločanju o energetskih in podnebnih politikah.
Države, ki so sodelovale na srečanju zavezništva – Bolgarija, Hrvaška, Češka, Finska, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Švedska in Francija – so pozvale k “temeljni reviziji” podnebne in energetske politike EU.

 • Švica:

Švica bi morala objaviti časovni načrt, ki podrobno opisuje konkretne korake, ki vodijo do izgradnje novih jedrskih elektrarn, saj se sooča z “ogromnimi” izzivi, povezanimi z zanesljivostjo oskrbe z električno energijo in bojem proti podnebnim spremembam, je dejala industrijska skupina Švicarski jedrski forum.
V beli knjigi (v francoščini), ki nakazuje možno pot nadaljnje uporabe jedrske energije v Švici, forum pravi, da prepovedi nekaterih vrst tehnologije ne bodo zagotovile oskrbe Švice z električno energijo.

 • Bolgarija:

Bolgarski parlament je odobril vladni predlog za vložek do 1,5 milijarde levov (766 milijonov evrov) v državno korporacijo za jedrsko elektrarno Kozloduj (KNPP) za financiranje načrtovane gradnje prve od dveh predlaganih jedrskih elektrarn s tehnologijo AP1000 podjetja Westinghouse Electric.

 • Združeni arabski emirati:

Prvo polnjenje goriva v enoto 4 jedrske elektrarne Barakah v Združenih arabskih emiratih je zaključilo hčerinsko podjetje Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec), Nawah Energy Company, komercialno obratovanje pa je predvideno v začetku prihodnjega leta.
Enec, ki je odgovoren za postavitev in lastništvo elektrarn za jedrsko energijo v ZAE, je dejal, da je obremenitev z gorivom opravila operativna hčerinska družba Nawah “v skladu z nacionalnimi predpisi in najvišjimi mednarodnimi standardi”.

Znani so termini začetnih in obnovitvenih tečajev »Varstvo pred ionizirajočimi sevanji« za leto 2023.

Več o tečajih si lahko preberete v zgibanki.

Poglej več o tečaju in o terminih.

18. oktober 2022