logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Finska:

Finski konzorcij za jedrsko energijo Fennovoima je prekinil svojo pogodbo o inženiringu, nabavi in gradnji (EPC) z ruskim projektom Raos, ker je navedel “znatne zamude”, “nezmožnost podjetja za izvedbo projekta” in poslabšanje tveganja zaradi vojne v Ukrajini.

“V zadnjih letih je prišlo do znatnih in naraščajočih zamud,” je dejal Fennovoima v izjavi. »Vojna v Ukrajini je poslabšala tveganja za projekt. Raos ni mogel ublažiti nobenega tveganja.”

  • Kitajska:

Enota 6 jedrske elektrarne Hongyanhe v provinci Liaoning na severovzhodu Kitajske je priključena na omrežje, je sporočilo Kitajsko združenje za jedrsko energijo (CNEA).

Tlačnovodni reaktor ACPR-1000 generacije III – druga taka elektrarna, zgrajena kot druga faza postaje – naj bi začela komercialno obratovati še letos.

  • Japonska:

Japonska je dosegla pomemben napredek, ko se pripravlja na izpust očiščene vode iz jedrske elektrarne Fukushima-Daiichi v ocean, je v svojem prvem poročilu o projektu zapisala Mednarodna agencija za atomsko energijo.

Poročilo povzema splošen napredek pri tehničnih pripravah na odvajanje vode. Zbira začetne ugotovitve prve pregledne misije IAEA pri japonski Tokyo Electric Power Company (Tepco), upravljavcu jedrske elektrarne Fukushima-Daiichi, in Ministrstvu za gospodarstvo, trgovino in industrijo (Meti) februarja 2022. Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Južna Koreja se pogovarja o gradnji nove generacije jedrskih elektrarn v Združenem kraljestvu, medtem ko se ministri trudijo izboljšati oskrbo z energijo v državi, je v ponedeljek poročal The Telegraph.

Britanski poslovni minister Kwasi Kwarteng se je srečal z državno Korejsko elektroenergetsko korporacijo, da bi razpravljal o naložbah v britansko jedrsko industrijo, pogovori z uradniki pa še potekajo, dodaja poročilo.