logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Poljska:

Poljski kabinet je z resolucijo uradno potrdil izbiro ameriške družbe Westinghouse Electric Company za gradnjo prve jedrske elektrarne v državi blizu obale Baltskega morja.

Poljska ministrica za podnebje in okolje Anna Moskwa je na novinarski konferenci povedala, da bodo tri tlačnovodne reaktorske enote AP1000, ki jih je izdelala Westinghouse, nameščene na lokaciji Lubiatowo-Kopalino v severni provinci Pomorjansko (Pomorje). Več na povezavi.

  • Kanada:

Kanadsko podjetje Ontario Power Generation (OPG) je nacionalnemu jedrskemu regulatorju vložilo vlogo za gradbeno dovoljenje, ki bi lahko utrlo pot postavitvi majhnega modularnega reaktorja (SMR) na mestu jedrske elektrarne Darlington.

OPG je v izjavi dejal, da je aplikacija sestavljena iz več paketov, ki bodo zaporedno posredovani Kanadski komisiji za jedrsko varnost (CNSC) v naslednjih šestih mesecih. Več na povezavi.

  • Egipt:

Egiptovski urad za jedrske in radiološke predpise je izdal gradbeno dovoljenje za blok 2 novogradnje jedrske elektrarne El Dabaa, ki bo prva komercialna jedrska elektrarna v Egiptu.

Egiptovski urad za jedrske elektrarne (NPPA), ki je lastnik projekta El Dabaa, je dejal, da je januarja 2019 vložil zahtevke za gradbena dovoljenja za prvi dve enoti El Dabaa.