logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Ukrajina je pozvala Mednarodno agencijo za atomsko energijo (IAEA), naj pozove Nato, naj zapre zračni prostor nad svojimi jedrskimi objekti in okrepi ukrepe za preprečevanje tako imenovanih “aktov jedrskega terorizma” zaradi zasega jedrske elektrarne v Černobilu s strani ruskih čet in izključitveno območje. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Evropska skupina regulatorjev za jedrsko varnost je Rusijo pozvala, naj obnovi nadzor ukrajinskega jedrskega regulatorja nad vsemi jedrskimi objekti in materiali znotraj mednarodno priznanih meja Ukrajine v skladu z mednarodno priznanimi varnostnimi standardi in varnostnimi smernicami.

Neodvisna strokovna svetovalna skupina je sporočila, da je imela izredni sestanek z Mednarodno agencijo za atomsko energijo, Združenjem regulatorjev Zahodne Evrope (Wenra) in ukrajinskim jedrskim regulatorjem SNRIU, da bi obravnavali varnost ukrajinskih jedrskih objektov glede na ” vojaška agresija«. Več na povezavi.

  • Nemčija:

Nemčija, ki kar 20 % svojega plina uvaža iz Rusije, razmišlja, ali bi podaljšala življenjsko dobo svojih treh preostalih komercialnih jedrskih elektrarn, da bi zagotovila oskrbo države z energijo ob negotovosti glede ruske dobave, je dejal minister za gospodarstvo.

Na vprašanje nemške televizijske hiše ARD, ali si lahko predstavlja, da bi jedrske elektrarne delovale dlje, kot je bilo načrtovano v okviru nemškega načrta za postopno opuščanje, je Robert Habeck dejal: »Odgovarjanje na to vprašanje je del nalog mojega ministrstva. Ne bi ga zavrnil iz ideoloških razlogov – vendar je predhodna preiskava pokazala, da nam to ne pomaga.”