logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Češka:

Družba, ki nadzoruje projekt izgradnje novih jedrskih elektrarn na lokaciji Dukovany na Češkem, je sporočila, da je prejela končne ponudbe treh podjetij.

Elektrárna Dukovany II (Edu II), hčerinska družba v stoodstotni lasti državnega komunalnega podjetja ČEZ, je sporočila, da je prejela končne ponudbe za gradnjo nove jedrske elektrarne v Dukovanyju od ameriškega Westinghousea, francoskega EDF in južnokorejskega Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Vsi trije so oddali prve ponudbe novembra 2022. Več na povezavi.

  • Svet:

Švedska elektroenergetska družba Vattenfall je zaprosila lokalne oblasti za odobritev priprave podrobnega načrta za izgradnjo novih jedrskih reaktorjev v bližini obstoječe jedrske elektrarne Ringhals na polotoku Varo na zahodu Švedske.

Švedska državna elektroenergetska družba že ima v lasti večino ozemlja zahodno od Ringhalsa, kjer upravlja dve tlečnovodni reaktorski enoti, ki delujeta od zgodnjih osemdesetih let. Drugi dve elektrarni na lokaciji, južno od Gothenberga, sta bili zaprti leta 2019 in 2020.

  • Poljska:

Morebitna nova vladna koalicija na Poljskem bi lahko pregledala nabor pogodb, podpisanih za gradnjo prve jedrske elektrarne v državi v Pomeraniji, vendar ne namerava “spodkopati” pogodb, podpisanih s prodajalcem jedrske tehnologije Westinghouse Electric, poroča lokalni tisk.

Časnik Rzeczpospolita je povedal, da je novoizvoljeni poslanec Andrzej Domański iz največje opozicijske stranke Državljanska platforma potrdil, da je sodelovanje z ameriškim podjetjem na zelo napredni ravni in da ni “nobenih razprav o dvomih v te dogovore”.

  • Japonska:

Japonski urad za jedrsko regulacijo (NRA) je odobril podaljšanje življenjske dobe dveh reaktorjev v jedrski elektrarni Sendai podjetja Kyushu Electric Power Company za več kot 40 let.

Odobritev bo podjetju omogočila podaljšanje življenjske dobe reakotrski henot Senda-1 in Sendai-2 v prefekturi Kagošima na jugozahodu Japonske načeloma za nadaljnjih 20 let, tako da bo njihova življenjska doba 60 let.