logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Belgija:

Jedrsko elektrarno Tihange-2 v Belgiji so 31. januarja ob 10.45 po lokalnem času dokončno zaprli po 40 letih delovanja, s čimer je postala drugi dokončno zaustavljen reaktor v državi.

Operater Electrabel je kmalu po zaustavitvi dejal, da bodo operaterji začeli odstranjevati vse gorivo in ga prenašati v hladilne bazene.

  • Jedrska energija v svetu:

Glede na novo poročilo bi se lahko proizvodnja jedrske energije po vsem svetu do leta 2050 povečala za kar 80 %, če bi se izvajale politike, ki so skladne z ohranjanjem dviga globalne povprečne temperature precej pod 2 °C in 1,5 °C nad predindustrijsko ravnjo leta 2100.

BP Energy Outlook 2023 pravi, da sta v scenarijih »pospešenega« in »neto nič« hitrost in obseg razogljičenja na splošno v skladu s scenariji Medvladnega odbora za podnebne spremembe, v katerih prihodnost svetovne energije obvladujejo štirje trendi: upadanje vloge za ogljikovodiki, hitra širitev obnovljivih virov energij. Več na povezavi.

  • Turčija:

Južnokorejska državna korporacija Korea Electric Power Corporation (Kepco) je sporočila, da je Turčiji predložila predhodni predlog za sodelovanje v približno 30 milijard dolarjev (27 milijard evrov) vrednem projektu za izgradnjo štirih jedrskih elektrarn. Več na povezavi.

  • Slovaška:

Jedrska elektrarna Mochovce-3 na jugozahodu Slovaške je bila v sredo (2. februarja) priključena na državno omrežje in prvič dobavlja elektriko lokalnim odjemalcem, so sporočili iz Slovenske elektrarne.

V Slovenskih elektrarnah so sporočili, da je tlačnovodni reaktor VVER-440 pred priključitvijo na omrežje dosegel 20 odstotkov projektirane moči. Več na povezavi.