logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Madžarska:

Madžarski jedrski regulator je izdal gradbeno dovoljenje za dva nova reaktorja v jedrski elektrarni Paks, ki ju bo zgradila ruska državna jedrska korporacija Rosatom v skladu s pogodbo iz leta 2014, podpisano med Budimpešto in Moskvo.

V odločitvi, objavljeni na svoji spletni strani pozno v četrtek (25. avgusta), je madžarski urad za jedrsko energijo dejal, da je obstoječo postajo v Paksu, ki jo je zgradila Rusija in ima štiri 479-MW enote VVER, mogoče razširiti z dvema novima enotama, v pričakovanju nadaljnjih dovoljenj.

  • Slovaška:

Jedrska elektrarna Mochovce-3 na zahodu Slovaške naj bi končno začela polno komercialno obratovati v začetku leta 2023, potem ko ji je dal soglasje tamkajšnji jedrski regulativni organ (UJD), je povedal glavni izvršni direktor Slovenskih elektrarn Branislav Strycek.

Obratovanje nove enote, pete na Slovaškem, bi lahko povečalo delež jedrske energije v proizvodnji električne energije v državi na 65 %, kar bi jo postavilo na drugo mesto za Francijo z 69 %. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obtožil Rusijo, da je skoraj povzročila “sevalno katastrofo”, potem ko je bila jedrska elektrarna Zaporizhzhia izklopljena iz električnega omrežja zaradi škode, ki jo je povzročil požar.

Zaradi incidenta v objektu, ki je bil ujet sredi spopadov, je Mednarodna agencija za jedrsko energijo ponovno pozvala k nujni misiji na kraj.

  • Filipini:

Po več kot treh desetletjih Filipini spet upravljajo jedrski objekt, potem ko se je začel zagon filipinskega raziskovalnega reaktorja 1 Subcritical Assembly for Training, Education and Research (PRR-1 Sater), ki bo postal edini objekt za usposabljanje jedrskih reaktorjev v državi.

Delovanje elektrarne je korak naprej, saj se država jugovzhodne Azije pripravlja na morebiten program jedrske gradnje, ki ga podpira predsednik Ferdinand Marcos Jr. Več na povezavi.