logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Japonska:

Japonska je sprejela novo energetsko politiko, ki spodbuja večjo uporabo jedrske energije, saj želi zagotoviti stabilno oskrbo z energijo ob svetovnem pomanjkanju goriva in zmanjšati emisije ogljika.

Nova politika – velik preobrat tokijskega načrta postopnega opuščanja po krizi v Fukušimi leta 2011 – je bila objavljena 22. decembra, dan po tem, ko je japonski jedrski regulator odobril nove predpise, ki bodo komercialnim energetskim reaktorjem omogočili, da delujejo dlje od prejšnje omejitve 60 leta.

  • Evropa:

Trinajst držav članic EU s komercialnimi jedrskimi elektrarnami je proizvedlo 731.701 GWh jedrske električne energije, kar je sedemodstotno povečanje v primerjavi z 48.189 GWh leta 2020 in predstavlja več kot 25 % celotne proizvodnje električne energije v bloku, kažejo podatki, ki jih je Eurostat objavil 21. decembra.

Eurostat, ki institucijam EU zagotavlja statistične podatke, je dejal, da je bila leta 2021 največja proizvajalka jedrske energije v bloku Francija z 52 % celotne proizvodnje jedrske energije v EU s 379.361 GWh. Franciji so sledile Nemčija (9 %; 69.130 GWh), Španija (8 %; 56.564 GWh), Švedska (7 %; 52.965 GWh) in Belgija (7 %; 50.326 GWh). Teh pet držav je skupaj predstavljalo več kot 83 % celotne količine električne energije, proizvedene v jedrskih objektih v EU.

  • Francija:

Projekt izgradnje jedrske elektrarne Flamanville-3 v severni Franciji je bil podaljšan še za najmanj šest mesecev, stroški pa se bodo povečali za dodatnih 500 milijonov evrov, je sporočil dobavitelj elektrarne EDF.

Tovarna EPR z močjo 1.630 MW, ki že desetletje zaostaja za načrtom in so jo spremljale ponavljajoče se prekoračitve stroškov, naj bi zdaj začela delovati v prvem četrtletju leta 2024 in stala 13,2 milijarde EUR, so sporočili iz EDF. Več na povezavi.

  • Francija:

Ponovni zagon štirih jedrskih reaktorjev v Franciji je bil preložen, ker si državna elektroenergetska družba in jedrski operater EDF prizadevata vrniti v obratovanje elektrarne, ki so bile zaustavljene zaradi popravil, povezanih s korozijo.

Tovarni Penly-2 in Golfech-1 naj bi zdaj znova zagnali šele junija 2023. Remont v Cattenom-3 je bil podaljšan za en mesec na 26. marec 2023, ponovni zagon Civaux-2 pa je bil prestavljen za več kot en mesec na 19. februar.

EDF je tudi opozoril, da bo morda moral naslednje leto opraviti dolgotrajna popravila v sedmih drugih elektrarnah, kar bo dodatno obremenilo oskrbo z električno energijo.

  • Finska:

Testna proizvodnja električne energije v jedrski elektrarni Olkiluoto-3 na Finskem naj bi se nadaljevala 27. decembra 2022 – dva dni pozneje, kot je bilo napovedano v začetku tega meseca –, komercialno obratovanje pa je zdaj načrtovano za 8. marec 2023.