logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Češka republika:

Načrti za obratovanje majhnih modularnih jedrskih reaktorjev na Češkem so se “znatno pospešili” z napovedanim velikim projektom, da bo prva enota na spletu v jedrski elektrarni Temelín v prvi polovici naslednjega desetletja.

Državna elektroenergetska družba ČEZ je sporočila, da je objava načrtov za prvo enoto SMR sledila podpisu sporazuma v sredo (21. septembra) z regijo Južna Češka za vzpostavitev Južnočeškega jedrskega parka, kjer se bo razvil pilotni projekt SMR.

  • Ukrajina:

Ponovno obstreljevanje v sredo zgodaj zjutraj (21. septembra) na lokaciji ukrajinske jedrske elektrarne Zaporizhzhia je poškodovalo kable, ki so zagotavljali elektriko eni od njenih šestih enot, zaradi česar se je ta reaktor začasno zanašal na zasilne dizelske generatorje za energijo, ki jo potrebuje za osnovne varnostne funkcije, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Najnovejša škoda v objektu je nastala, ko so države na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku izjavile, da sta ruski zaseg in militarizacija jedrske elektrarne Zaporizhzhia “temeljni vzrok” trenutnih groženj na področju jedrske varnosti in zaščite.

  • Poljska:

Ameriško jedrsko podjetje Westinghouse Electric je v ponedeljek (20. septembra) podpisalo vrsto sporazumov o sodelovanju z 22 poljskimi podjetji v zvezi s potencialno gradnjo šestih tlačnovodnih reaktorjev AP1000 na Poljskem.

Mirosław Kowalik, predsednik Westinghouse Poljska, je dejal, da imajo poljski dobavitelji “obsežne izkušnje” v konvencionalnem energetskem sektorju in “ustrezne kompetence” za izpolnjevanje zahtev, zaradi katerih bodo postali del dobavne verige za prvi komercialni jedrski program novogradnje v Varšavi.