logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združeno kraljestvo:

Vlada Združenega kraljestva je odprla projekt jedrske elektrarne Sizewell C za zasebne vlagatelje, potezo, ki jo je jedrska industrija države pozdravila kot “razburljivo novo poglavje za prihodnost jedrske energije v Združenem kraljestvu”.

  • Poljska:

Ameriški podjetji Westinghouse Electric Company in Bechtel sta podpisali formalno pogodbo o partnerstvu pri načrtovanju in izgradnji prve jedrske elektrarne na Poljskem na mestu Lubiatowo-Kopalino v Pomeraniji.

Podjetji sta v skupni izjavi zapisali, da sporazum pomeni še en pomemben mejnik na poti do komercialnega delovanja prve poljske tovarne AP1000 leta 2033.

  • Romunija:

Kanada je romunskemu državnemu jedrskemu operaterju Nuclearelectrica napovedala 2 milijardi evrov financiranja za gradnjo dveh Candu reaktorjev v jedrski elektrarni Cernavodă.

Kanadski vladni oddelek za naravne vire, odgovoren za energijo, je dejal, da bo naložba podprla nadaljnja kanadska delovna mesta in poslovne dejavnosti v romunskem jedrskem sektorju. Več na povezavi.

  • Švedska:

Vattenfall je začel pridobivati zemljišče, v sklopu priprav na izgradnjo nove jedrske elektrarne v bližini obstoječe jedrske elektrarne Ringhals na jugozahodu Švedske.

  • Nizozemska:

Nizozemska vlada je potrdila, da bo v celoti financirala stroške novega jedrskega raziskovalnega reaktorja v Pettenu na Nizozemskem.

Minister za zdravje, socialno skrbstvo in šport Ernst Kuipers je objavil odločitev za izgradnjo reaktorja Pallas, ki se gradi za zamenjavo starajočega se visokopretočnega reaktorja (HFR). Več na povezavi.