logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Nemčija:

Kancler Olaf Scholz je odredil, da preostale tri komercialne jedrske elektrarne v Nemčiji obratujejo “najpozneje” do aprila, saj energetska kriza, ki jo je sprožila ruska invazija na Ukrajino, škodi gospodarstvu.

  • Indija:

Francoski predsednik Emmanuel Macron namerava prihodnje leto obiskati Indijo, kjer bodo na dnevnem redu pogovori o izgradnji kar šestih 1650 MW jedrskih reaktorjev v Jaitapurju v regiji Maharashtra na zahodu Indije.

  • Estonija:

Po novem poročilu vladne delovne skupine bi lahko Estonija svojo prvo jedrsko elektrarno dobila do leta 2035, vendar morajo politiki načrte še podpisati, končni osnutek pa bo pripravljen šele leta 2023.

Lokalni mediji poročajo, da delovna skupina za jedrsko elektrarno svoje ugotovitve utemeljuje z idejo, da bo Estonija do leta 2030 opustila proizvodnjo nafte iz skrilavca.

  • Finska:

Jedrska elektrarna Olkiluoto-3 EPR, ki se gradi na Finskem, se sooča z nadaljnjimi zamudami, potem ko so med vzdrževalnimi in inšpekcijskimi deli odkrili poškodbe v notranjosti črpalk napajalne vode v turbinskem otoku.

“To bo najverjetneje vplivalo na nadaljevanje jedrskega zagona Olkiluoto-3 in začetek redne proizvodnje električne energije,” je dejal lastnik in upravljavec elektrarne Teollisuuden Voima Oyj (TVO).