logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Francija:

Francija je izbrala Bugey v vzhodni Franciji za lokacijo dveh novih jedrskih reaktorjev, ki sta del širšega programa gradnje šestih reaktorjev, ki po ocenah stane 52 milijard evrov.

  • Združeno kraljestvo:

Vlada Združenega kraljestva bo ponudila nepovratna sredstva v višini 182 milijonov evrov kot del ustanovitve novega organa za podporo industriji jedrske energije, pri čemer vlada pravi, da je v teku “obsežna oživitev” jedrske energije.

Great British Nuclear (GBN) bo zadolžen za pomoč pri izpolnjevanju zaveze vlade, da do leta 2050 zagotovi četrtino električne energije v Združenem kraljestvu iz jedrske energije, kar je več kot danes s približno 14 %.

  • Združene države Amerike:

Energetsko podjetje Energy Northwest in napredni razvijalec majhnih modularnih reaktorjev X-energy sta podpisala pogodbo za jedrsko elektrarno, ki bo sestavljena iz do 12 Xe-100 naprednih SMR v osrednji državi Washington.

Objekt bi lahko proizvedel do skupno 960 MW električne energije, prvi modul pa naj bi bil priključen na omrežje do leta 2030. Več na povezavi.

  • Češka:

Predsednik Češke republike je podprl načrte, da bo država imela svoj prvi mali modularni reaktor priključen na omeržje leta 2032, in poudaril vlogo jedrske energije v prihodnji energetski mešanici države.

Petr Pavel je dejal: »Prepričan sem, da je prihodnost energije za Češko republiko jasno povezana z jedrsko energijo, pa tudi, da moramo imeti pravo mešanico jedrske energije. To pomeni tako velike reaktorje kot majhne modularne.”

  • Danska:

Dansko jedrsko podjetje Seaborg je podpisalo pismo o nameri z energetskim podjetjem Norsk Kjernekraft s sedežem v Bergnu na Norveškem, da razišče možnost vzpostavitve Seaborgove tehnologije kompaktnega reaktorja s staljeno soljo IV. generacije (CMSR) na Norveškem.

Seaborg je dejal, da je dosegel pomemben napredek pri razvoju in komercializaciji svoje tehnologije, vključno s sporazumi o gradnji elektrarn in razvoju goriva v Aziji. Več na povezavi.