logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Slovenija:

Slovenija je izdala okoljevarstveno soglasje za predlagano podaljšanje življenjske dobe Nuklearne elektrarne Krško z enim blokom s 40 na 60 let, so sporočili iz elektrarne.

Podaljšanje življenjske dobe za 20 let pomeni, da bi tlačnovodni reaktor z močjo 688 MW lahko deloval do leta 2043.

Slovenija in Hrvaška, ki sta solastnici Krškega, sta se leta 2016 dogovorili za podaljšanje življenjske dobe elektrarne za 20 let. Operater NEK (Nuklearne elektrarne Krško) je vlogo oddal oktobra 2021. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Vzpostavitev zaščitnega območja okoli največje evropske jedrske elektrarne v Ukrajini traja veliko več časa, kot je bilo pričakovano, a “izogniti se jedrski nesreči je vredno tega časa”, je dejal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi.

Grossi je za CNN Christiane Amanpour dejal, da so razmere v zvezi z jedrsko elektrarno Zaporizhzhia s šestimi bloki v jugovzhodni Ukrajini “zahtevne”.

  • Francija:

Francoska nacionalna agencija za ravnanje z radioaktivnimi odpadki (Andra) je ministrstvo za ekološko tranzicijo zaprosila za oblikovanje projekta za dolgoročno skladiščenje visokoradioaktivnih odpadkov iz jedrskih elektrarn in drugih reaktorskih objektov, je sporočila agencija.

Vloga, ki jo je Andra vložil v ponedeljek, predstavlja novo fazo, v kateri bodo francoske oblasti preučile varnostne načrte za načrtovano globoko geološko odlagališče Cigéo v severovzhodni Franciji.

  • Združene države Amerike:

Podjetje Westinghouse Electric s sedežem v ZDA je formaliziralo sporazum, ki je bil prvič objavljen septembra 2022, za razširitev sodelovanja s špansko družbo za jedrsko gorivo Enusa pri proizvodnji jedrskega goriva za ruske zasnove tlačnovodnega reaktorja VVER-440.

Westinghouse že proizvaja gorivo VVER-1000 v svojem obratu v Västeråsu na Švedskem, vendar si prizadeva ponovno zagnati svoje proizvodne zmogljivosti za manjše enote VVER-440. Več na povezavi.