logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Evropa:

Krepitev energetske neodvisnosti in varnosti ob dekarbonizaciji proizvodnje energije in ohranjanju dostopnih cen energije bo mogoča le s kombinirano uporabo jedrske in obnovljive energije, so v skupni izjavi zapisali predstavniki štirih višegrajskih držav. Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Big Carl, največji žerjav na svetu, je bil na Hinkley Point C uporabljen za namestitev prvega od treh masivnih montažnih jeklenih zadrževalnih obročev, ki tvorijo ojačan valj okoli jedrskega reaktorja, na drugo reaktorsko zgradbo, le 11 mesecev po isti operaciji na prva enota.

EDF Energy, britanska veja francoskega državnega podjetja EDF, ki gradi dve enoti EPR na lokaciji Somerset, je dejala, da namestitev kaže, kako izgradnja identične kopije prvega reaktorja povečuje učinkovitost in prihrani čas. Povedali so, da je bil obroč, ki ima premer 47 metrov in visok 17 metrov, zgrajen za 25 % hitreje kot isti del na enoti 1, za izdelavo pa je bilo potrebno na tisoče ur manj dela. Več na povezavi.

  • Madžarska:

Podjetje, ki stoji za načrtom za izgradnjo dveh novih jedrskih elektrarn, ki ju oskrbuje Rusija na lokaciji Paks 2 na Madžarskem, je oddalo vlogo za pridobitev dovoljenja za gradnjo tlačnih posod reaktorja.

János Süli, minister, pristojen za projekt Paks 2, je parlamentarnemu odboru povedal, da je bila vloga predložena regulatorju, madžarski upravi za atomsko energijo (HAEA).

  • Združene države Amerike:

Ameriška jedrska regulativna komisija je odobrila posredni prenos licenc za 23 delujočih in pet reaktorjev za razgradnjo s korporacije Exelon, največjega upravljavca jedrskih elektrarn v državi, na novo podjetje v okviru prestrukturiranja podjetja.

NRC je dejal, da bo novo podjetje, začasno imenovano HoldCo, v celoti lastnica Exelon Generation Company in njegovih hčerinskih družb. Exelon Generation Company se je začasno preimenovala v SpinCo in bo še naprej imela v lasti in upravljala elektrarne v enakem obsegu kot pred prenosom.