logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Bolgarija:

Bolgarska vlada se je odločila uradno preklicati projekt nove gradnje jedrske elektrarne Belene, s čimer bo končala leta negotovosti in političnih sprememb, ki segajo desetletja nazaj.

V uradni izjavi je navedeno, da je svet ministrov razveljavil sklep iz leta 2018, ki je projektu Belene z dvema enotama podelil status “državnega pomena” in dal zeleno luč za privabljanje investitorjev.

  • Italija:

Italijanska vlada v celoti podpira vrnitev k jedrski energiji in če se bodo dela začela leta 2024, bi lahko prvi vklop novega reaktorja vklopili leta 2032, je na konferenci povedal Matteo Salvini, podpredsednik vlade in minister za infrastrukturo in promet.

Poročila v italijanskem tisku citirajo Salvinija, ki je dejal, da bi bil vesel reaktorja naslednje generacije v svojem rodnem mestu, Milanu. Poročali so, da je pozval k novemu posvetovanju o jedrski elektrarni naslednje generacije.

  • Združeno kraljestvo:

Podjetje Rolls-Royce SMR s sedežem v Združenem kraljestvu je sklenilo pogodbo z Westinghouse Electric Company UK Ltd za razvoj zasnove goriva za svoj mali modularni reaktor – pomemben del ocene splošnega načrta (GDA) s strani regulatorjev in potezo, ki jo pozdravlja jedrska industrija kot Zahod se želi osvoboditi odvisnosti od ruskega goriva.

  • Poljska:

Izgradnja in delovanje enega samega majhnega modularnega reaktorja GE-Hitachi Nuclear Energy BWRX-300 na Poljskem bi lahko vodilo do ustvarjanja več kot 2700 novih delovnih mest v državi, kar bi po ocenah prispevalo 5,1 milijarde PLN k gospodarstvu, glede na poročilo.

  • Finska:

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) je začel presojo vplivov na okolje (EIA) za morebitno podaljšanje dovoljenj za obratovanje in povečanje moči v reaktorskih enotah Olkiluoto-1 in -2 na Finskem.

TVO, lastnik in upravljavec jedrske elektrarne Olkiluoto, je dejal, da bo končna odločitev o podaljšanju dovoljenj in nadgradnjah sprejeta, ko bo EIA končana. Obe enoti imata dovoljenje do leta 2038.