logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je že od junija pripravljena zagotoviti “stabilizacijsko” prisotnost v jedrski elektrarni Zaporizhzhia v Ukrajini, vendar zaradi političnih dejavnikov in drugih razlogov misija ni bila mogoča, je povedal generalni direktor agencije Rafael Grossi. rekel.

G. Grossi je v četrtek (11. avgusta) na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku povedal, da “ne moremo dovoliti, da bi nas takšni dejavniki še naprej zadrževali” Čas je bistvenega pomena.

  • Združene države Amerike:

Kemijsko podjetje Dow s sedežem v ZDA in ponudnik jedrske energije X-energy bosta sodelovala pri uvedbi tehnologije visokotemperaturnega plinskega reaktorja Xe-100 podjetja X-energy na eni od Dowovih lokacij na obali ameriškega zaliva.

Dow s sedežem v Midlandu v Michiganu je dejal, da bo reaktor predvidoma začel delovati do leta 2030. Dejal je, da bo Xe-100 zagotovil stroškovno konkurenčno procesno toploto in energijo brez ogljika za objekt Dow.

  • Turčija:

Dela se nadaljujejo z “običajnim” tempom v turški jedrski elektrarni Akkuyu po nedavni spremembi izvajalca inženiringa, nabave in gradnje (EPC) za projekt, je dejal lastnik projekta Akkuyu Nuclear.

Prejšnji teden je ruska državna jedrska korporacija Rosatom, ki ima v lasti Akkuyu Nuclear, podpisala pogodbo z novim podjetjem, TSM Enerji, za izvedbo preostalih gradbenih del na postaji po prekinitvi posla s turškim podjetjem IC Ictas, ki je sodelovalo z ruskim Titanom 2 (T2-IC).

  • Finska:

Jedrska elektrarna Olkiluoto-3 na Finskem je v ponedeljek (8. avgusta) nadaljevala s proizvodnjo električne energije z zmogljivostjo 220 MW, potem ko je bila poskusna proizvodnja prekinjena zaradi “težav s tujim materialom” v grelniku pare turbine.

TVO je na družbenih omrežjih objavil, da bo elektrarna EPR z močjo 1600 MW, katere gradnja se je začela leta 2005, v torek (9. avgusta) dosegla 870 MW, polno moč pa naj bi dosegla septembra.

  • Kanada:

Kanadski razvijalec jedrskih reaktorjev Terrestrial Energy in Invest Alberta sta podpisala memorandum o soglasju za podporo komercializaciji integriranega reaktorja s staljeno soljo četrte generacije družbe Terrestrial Energy (IMSR) v zahodni Kanadi.

V skladu s pogoji memoranduma o soglasju bo Invest Alberta, vladni organ, ustanovljen za privabljanje naložb, sodeloval s podjetjem Terrestrial Energy pri zveznih in provincialnih politikah ter industrijskih spodbudah, ki podpirajo »transformativne energetske inovacije v provinci«.