logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Vojaške operacije v jedrskih objektih v Ukrajini so povzročile nevarnost jedrske nesreče brez primere, tvegajo življenja ljudi, ki živijo v Ukrajini in v sosednjih državah, vključno z Rusijo, je dejal vodja Mednarodne agencije za atomsko energijo.

V odločni oceni razmer v Ukrajini je Rafael Grossi dejal, da so razmere “negotove”, center za incidente in nujne primere agencije pa “ostaja v načinu 24/7 odziva”.

  • Belgija:

Belgija bi morala biti odprta glede podaljšanja življenjske dobe svojih komercialnih jedrskih elektrarn, je dejal državni minister za zeleno energijo, ki je spremenil stališče, ki ga je spodbudil konflikt v Ukrajini.

Po mesecih razprave je belgijska sedemstrankarska koalicijska vlada decembra sklenila kompromis, da se bo zadnja jedrska elektrarna v državi zaprla leta 2025, če to ne bo povzročilo pomanjkanja oskrbe z energijo.

  • Evropa:

Združenje za jedrsko industrijo s sedežem v Bruslju je pozvalo EU, naj razmisli o povečanju odvisnosti od jedrske energije, pri čemer trdi, da lahko reaktorji pomagajo pri spopadanju s trenutno energetsko krizo z zagotavljanjem zanesljivosti oskrbe in cenovne dostopnosti.

Foratom je pozval po objavi v torek strategije REPowerEU, ki določa načrte za cenovno dostopnejšo, varnejšo in trajnostno energijo. Strategija je malo omenjala jedrsko energijo. Več na povezavi.

  • Švica:

Švicarji so “zelo za” nadaljnjo uporabo jedrske energije, mnogi pa tudi proti zakonodaji, ki prepoveduje gradnjo novih elektrarn, kaže anketa* Inštituta Demoscope v imenu Švicarskega jedrskega foruma.

Glede na anketo 49 odstotkov vprašanih meni, da bi moralo prebivalstvo imeti možnost, da se od primera do primera odloči, ali je treba zgraditi novo jedrsko elektrarno. Več na povezavi.