logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Francija:

Namestitev šestih novih enot EPR 2 med letoma 2035 in 2045 bi Franciji pomagala izpolniti svoje cilje glede podnebne nevtralnosti, hkrati pa bi podprla pospešen razvoj obnovljivih virov energije, je dejal predsednik EDF Jean-Bernard Lévy v intervjuju za Politico*.

G. Lévy je dejal, da so avtoritativne organizacije, kot sta Mednarodna agencija za energijo in IPPC (Integrirano preprečevanje in nadzor onesnaževanja), priznale prispevek jedrske energije pri spopadanju z globalnim segrevanjem. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Sporazum ameriške družbe Westinghouse Electric Company z ukrajinskim podjetjem NT-Engineering za optimizacijo 12 jedrskih reaktorjev v Ukrajini, ki bodo znatno povečali proizvodnjo čiste energije v državi, je sporočil Urad za jedrsko energijo ameriškega ministrstva za energijo.

Sodelovanje je razširitev uspešnega pilotnega projekta, ki ga podpirata DOE in nacionalni laboratorij Argonne za izboljšanje postopkov delovanja in vzdrževanja enega od ruskih reaktorjev VVER-1000 v državi.

  • Poljska:

Države začenjajo razumeti, da je le jedrska energija imuna na grožnje, ki jih predstavljajo skrajni tržni izzivi, ker ni odvisna od cen plina ali vremena, je dejal poljski minister za podnebje in okolje Michael Kurtyka na tiskovni konferenci Mednarodne agencije za atomsko energijo. podnebnega vrha Cop26 v Glasgowu.

Na vprašanje o naraščanju cen plina v Evropi je gospod Kurtyka dejal, da svet vstopa v energetsko krizo brez primere. “Tolikšne spremembe cen nismo videli od sedemdesetih let prejšnjega stoletja,” je dejal. “Imamo tudi skupno ambicijo zagotoviti, da se bomo spopadli s podnebno krizo.”

  • Japonska:

Japonska je sprejela novo energetsko politiko, ki spodbuja jedrsko energijo in obnovljive vire energije kot vire čiste energije, da bi dosegla obljubo države, da bo leta 2050 dosegla ogljično nevtralnost.

Novi osnovni energetski načrt, ki ga je sprejel kabinet, poziva k drastični povečani uporabi obnovljive energije za zmanjšanje porabe fosilnih goriv v naslednjem desetletju, saj si Japonska prizadeva doseči svoj ambiciozen cilj zmanjšanja emisij.

Cilj za jedrsko energijo ohranja nespremenjen pri 20-22 % in pravi, da so ponovni zagoni reaktorja ključni za doseganje ciljev emisij.

  • Združene države Amerike:

Ameriško ministrstvo letalskih sil je izbralo bazo letalskih sil Eielson na Aljaski kot lokacijo stacionarnega mikroreaktorja, ki bo “namestitvi zagotovil čisto, zanesljivo in odporno tehnologijo oskrbe z jedrsko energijo za kritično nacionalno varnostno infrastrukturo,” je sporočilo ministrstvo. .

Pilotni program mikroreaktorjev je bil uveden kot odgovor na zahtevo zakona o nacionalni obrambi za fiskalno leto 2019, da se do konca leta 2027 opredelijo potencialne lokacije za namestitev, izgradnjo in upravljanje mikroreaktorja. Več na povezavi.