logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Italija:

Italija mora razviti nacionalno energetsko politiko, ki vključuje ponoven zagon jedrskega programa, saj želi zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv in uvoza iz Rusije, je dejal predsednik italijanskega jedrskega združenja (Associazione Italiana Nucleare, AIN).

Umberto Minopoli je na družbeni konferenci v Rimu dejal, da je pozval k ukrepanju vlade, ko je začrtal ključna področja, ki jih je treba obravnavati na poti do ponovnega zagona proizvodnje jedrske energije v državi.

  • Finska:

Finska jedrska elektrarna Olkiluoto-3 je po dvomesečnem izpadu ponovno začela poskusno proizvodnjo električne energije, je sporočil lastnik in upravljavec Teollisuuden Voima Oyj (TVO).

TVO je dejal, da bo enota EPR z močjo 1600 MW v prihodnjem tednu testirana na različnih ravneh proizvodnje, pred enomesečno zaustavitvijo in dodatnim testiranjem pred načrtovanim začetkom stalne proizvodnje 8. marca.

  • Bulgarija:

Bolgarska jedrska elektrarna Kozloduy je podpisala pogodbo o dobavi jedrskega goriva za drugo od dveh svojih komercialnih reaktorskih enot VVER-1000 z nemškim krilom francoskega Framatoma.

Kozloduj je v izjavi dejal, da je sporazum s Framatomom povezan s pogodbo, ki naj bi bila podpisana za 12 polnitev goriva v enoti tlačnovodnega reaktorja Kozloduj-6 (PWR) med letoma 2025 in 2034.

  • Južna Koreja

Glavni južnokorejski ladjedelec Samsung Heavy Industries je dokončal idejno zasnovo za pogonsko baržo s kompaktnim reaktorjem s staljeno soljo (CMSR), plavajočim objektom za jedrske elektrarne na morju, in pridobil osnovno potrdilo Ameriškega pomorskega urada.

Samsung Heavy Industries je dejal, da bo ladja dobavljala električno in toplotno energijo, ki jo proizvaja CMSR, z lokacije na morju na bližnje kopno.

  • Poljska:

Petinsedemdeset odstotkov prebivalcev občin Choczewo, Gniewino in Krokowa podpira gradnjo jedrske elektrarne v njihovi neposredni bližini, je pokazala raziskava neodvisne raziskovalne agencije PBS v imenu družbe za jedrske projekte Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ).

To je povečanje za 12 odstotnih točk v primerjavi z rezultati raziskave iz leta 2021, ko je bila podpora 67-odstotna.