logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Bolgarija:

Ameriška družba Fluor Corporation je z bolgarskim Energy Holdingom podpisala memorandum o soglasju v zvezi z morebitno gradnjo novih majhnih modularnih reaktorskih enot v Bolgariji.

Fluor in bolgarski Energy Holding sta se dogovorila, da bosta sodelovala pri ocenjevanju obstoječe bolgarske flote na premog za potencialne projekte “preurejanja” jedrske SMR z uporabo tehnologije SMR, ki jo razvija ameriško podjetje NuScale Power, v katerem je Fluor večinski vlagatelj. Ocenili bodo tudi bolgarsko dobavno verigo in druge povezane storitve.

  • Združeni arabski emirati:

Končana je gradnja bloka 3 jedrske elektrarne Barakah v regiji Al Dhafra v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih.

Korporacija Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec) je na podnebnem vrhu Cop26 v Glasgowu na Škotskem objavila, da je enota APR-1400 z močjo 1.345 MW, ki jo je dobavila Južna Koreja, predana dejavnostim pripravljenosti za delovanje in je na poti za zagon leta 2023.

  • Združeno kraljestvo:

Britanska komercialna jedrska flota je dosegla 2.000 teravatnih ur čiste proizvodnje električne energije – dovolj električne energije brez ogljika za napajanje vseh 29 milijonov domov v Združenem kraljestvu 18,5 let, je sporočilo združenje za jedrsko industrijo s sedežem v Londonu, ko je pozvalo k novi jedrski gradnji.

Medtem ko se svetovni voditelji sestajajo v Glasgowu na Škotskem za podnebni vrh Cop26, je NIA dejala, da so komercialni jedrski reaktorji v državi najbolj produktivna nizkoogljična sredstva v britanski zgodovini, saj so med njimi prihranili 1,4 milijarde ton emisij ogljika. To je višje od vseh emisij v Združenem kraljestvu od leta 2018 do 2020. Več na povezavi.

  • Slovenia:

Slovenski premier Janez Janša je na podnebni konferenci Cop26 v Glasgowu na Škotskem izpostavil potrebo po oblikovanju realne poti za uresničevanje ciljev Pariškega sporazuma, tudi s pomočjo jedrske energije.

Janša je dejal, da je odmik od premoga in nafte ključnega pomena za doseganje podnebnih ciljev, jedrska energija pa bi lahko nadomestila fosilna goriva kot prehodni vir energije.