logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združene države Amerike:

Ameriška jedrska regulativna komisija je pooblastila družbo Southern Nuclear Operating Company za polnjenje jedrskega goriva in začetek obratovanja jedrske elektrarne Vogtle-3 v Georgii, ki je imela veliko zamudo in je imela preveč proračuna, kar je prvi reaktor, ki je dosegel to točko v skupnem postopku licenciranja agencije.

Southern je pred kratkim obvestil NRC, da je podjetje zaključilo inšpekcijske preglede, teste, analize in kriterije sprejemljivosti, ki so bili potrebni za dokaz, da lahko Vogtle-3, 1117 MW elektrarna AP1000, ki jo je dobavil Westinghouse, začne varno delovati.

  • Nemčija:

Nemški finančni minister Christian Lindner je postal zadnja visoka osebnost, ki se je zavzemala da Berlin odloži postopno opuščanje jedrske energije – industrijska skupina Kerntechnik Deutschland (KernD) je pozvala politike, naj nujno ukrepajo in določijo pot za nadaljnje delovanje “čim prej”.

Lindner iz najmanjše koalicijske stranke Stranke svobodnih demokratov (FDP) je opozoril, da bi plinska kriza v Nemčiji lahko sprožila pomanjkanje elektrike, in kljub nasprotovanju njegovega koalicijskega partnerja Zelenih je pozval, naj jedrske elektrarne ostanejo v uporabi do leta 2024, češ da so ” varne in podnebju prijazno«.

  • Filipini:

Filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši je dejal, da je “to pravi čas” za ponovni pregled pristopa in politike države do uporabe jedrske energije, pri čemer je opozoril, da so s sodobno tehnologijo postavljeni zaščitni ukrepi pred morebitnimi nesrečami.

Med govorom o stanju naroda je Marcos dejal, da bo vlada, če se bo država odločila za uporabo jedrske energije pod njegovim mandatom, uporabila smernice, ki jih je sprejela Mednarodna agencija za atomsko energijo.

  • Poljska:

Posebna gospodarska cona na jugozahodu Poljske in strokovnjak za energetsko učinkovitost s sedežem v Wroclawu DB Energy sta podpisala pogodbo z ameriškim startupom Last Energy za morebitno gradnjo 10 malih jedrskih reaktorjev s skupno močjo 200 MW.

Posebna ekonomska cona Legnica je sporočila, da pogodba zajema tudi odjem energije za najmanj 25 let za cono in njene najemnike. Cona je industrijski grozd, ki ga je leta 1997 ustanovila zvezna vlada.

  • Japonska:

Začela se je preiskava uhajanja približno sedmih ton radioaktivne vode iz enote 3 jedrske elektrarne Mihama v prefekturi Fukui na jugozahodu Japonske, je sporočila japonska družba Kansai Electric Power Company.

Družba je sporočila, da je zajezila uhajanje in ne pričakuje, da bo vplivalo na okolje, dodala pa je, da bo incident odložil načrtovani ponovni zagon enote, ki je bila brez povezave zaradi dodajanja protiterorističnih ukrepov.