logo
hrrps://www.ijs.siJedrska energija po svetu

  • Poljska:

Poljsko državno podjetje za gorivo in energijo PKN Orlen je podpisalo sporazum o sodelovanju s poljskim podjetjem za kemikalije Synthos pri razvoju in izvajanju malih in mikro modularnih reaktorskih projektov (SMR / MMR). Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Vsesplošna parlamentarna skupina (APPG) o jedrski energiji je oblikovalce politike Združenega kraljestva pozvala v britanskem parlamentu, naj “nujno sprejmejo odločitve”, da bodo jedrsko zmogljivost Združenega kraljestva na podlagi “razpoložljivih tehnologij” do začetka 2030-ih obnovili na vsaj 10 GW. Več na povezavi.

  • Japonska:

Jedrska energija mora igrati vlogo pri prizadevanjih Japonske, da do leta 2030 izpolni svoje zaveze glede zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in do leta 2050 doseže neto nič, piše Fatih Birol, izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA). Več na povezavi.

  • Indija:

Začelo se je vlivanje prvega betona za temeljno ploščo v jedrski elektrarni Kudankulam-5 v indijski južni državi Tamil Nadu, so sporočili iz ruske državne jedrske korporacije Rosatom.

Inavguracijska slovesnost je bila v virtualni obliki zaradi omejitev, povezanih s pandemijo globalnega koronavirusa, so zapisali v izjavi Rosatoma.