logo
hrrps://www.ijs.siJedrska energija po svetu

  • Češka:

Francoski EDF, južnokorejski Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) in ameriška skupina Westinghouse Electric so oddali prve ponudbe za izgradnjo nove reaktorske enote v češki jedrski elektrarni Dukovany, je danes sporočila češka komunalna družba ČEZ.

ČEZ je dejal, da bo Elektrárna Dukovany II zdaj analizirala ponudbe in se pogajala s tremi ponudniki. Ponudniki bodo nato do konca septembra 2023 oddali končne ponudbe. Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Vlada je potrdila nadaljevanje projekta Sizewell C v Suffolku, s 700 milijoni funtov (809 milijonov evrov) vrednim deležem. Ministri so dejali, da bo to ustvarilo 10.000 visokokvalificiranih delovnih mest, zagotovilo zanesljivo nizkoogljično energijo za 6 milijonov domov za več kot 50 let in pomagalo zagotoviti energetsko varnost Združenega kraljestva.

  • Evropa:

Evropsko splošno sodišče je zavrnilo tožbo, ki jo je leta 2018 vložila avstrijska vlada proti Evropski komisiji zaradi nove madžarske jedrske elektrarne Paks 2, ki sta jo financirali Budimpešta in Rusija.

Avstrija je zgodovinsko ena najbolj gorečih protijedrskih držav v EU in toži komisijo zaradi vključitve jedrske energije v taksonomijo trajnostnih financ EU.

  • Tajska:

ZDA nameravajo pomagati Tajski zgraditi infrastrukturo za uvedbo naprednih tehnologij jedrskih reaktorjev in povečati priložnosti za naložbe v jedrski sektor v tej državi jugovzhodne Azije.

Načrti za napredno jedrsko energijo bi spadali pod program ameriške temeljne infrastrukture za odgovorno uporabo tehnologije majhnih modularnih reaktorjev (US Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology – First) program za krepitev zmogljivosti, namenjen poglabljanju vezi, podpori inovacij na področju čiste energije in pospeševanju tehničnega sodelovanja na področju infrastrukture jedrske energije.