logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Kitajska:

Jedrska energija bi se lahko hitro razširila, če bi Kitajska izpolnila cilje Pariškega sporazuma o nevtralnosti ogljika, in bi med letoma 2020 in 2060 popeterila število jedrskih elektrarn in s tem po letu 2030 imela največje število komercialnih reaktorjev na svetu.

Delež jedrske energije v primarnem povpraševanju bi lahko leta 2060 dosegel približno 15% v primerjavi s 3% danes. Proizvodnja bi se lahko občutno povečala tudi s skokom deleža jedrske energije v mešanici proizvodnje s 5% leta 2020 na 10% leta 2060 – kar je enako povprečnemu dodajanju štirih reaktorjev po 1 GW vsako leto.

  • Poljska:

GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) načrtuje 2030 dokončanje svojega prvega majhnega modularnega reaktorja BWRX-300 na Poljskem, ki naj bi bil zgrajen bodisi na mestu premogovnice Patnow približno 200 km zahodno od Varšave, bodisi na mestu, ki ga je predlagal državno naftno -bencinsko podjetje PKN Orlen, predsednik in izvršni direktor GEH Jay Wileman je dejal v intervjuju za Business Insider Polska. Več na povezavi.

  • Južna Afrika:

Južnoafriška vlada je odobrila gradnjo večnamenskega reaktorja, ki bi nadomestil raziskovalni reaktor Safari-1 v jedrskem raziskovalnem centru Pelindaba zahodno od Pretorije. Operater Safari-1, državni subjekt Južnoafriške korporacije za jedrsko energijo (Necsa), je dejal, da odobritev kabineta omogoča čas, potreben za zagotovitev, da proizvodnja radioizotopov ne bo prekinjena. Več na povezavi.