logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi je imel vrsto ključnih sestankov v Ukrajini, ko želi začeti tehnično pomoč agencije za varnost in zaščito jedrskih objektov v državi pred invazijo Rusije in okupacijo dveh jedrskih lokacij.

Grossi je bil v sredo v jedrski postaji Južne Ukrajine, kjer se je srečal z visokimi ukrajinskimi vladnimi uradniki in osebjem. Podrobneje se je pogovarjal z ministrom za energetiko Germanom Galuščenko, vodjo jedrske regulativne službe Olegom Korikovom, vodjo upravljavske družbe Energoatom Petrom Kotinom in direktorjem jedrske postaje Igorjem Polovičem. Pregledali so konkretne korake, ki jih je treba sprejeti za takojšnjo dostavo “nujne pomoči” Ukrajini, so sporočili iz IAEA.

  • Kanada:

Štiri provincialne vlade si prizadevajo za razvoj jedrske energije v Kanadi s pozivi, naj zvezna vlada podpre ambiciozne načrte za majhne modularne reaktorje in nov razred generacije IV mikro-SMR za oddaljene skupnosti in rudnike.

Pravijo, da bi zgodnje sprejetje SMR v Kanadi postavilo državo kot vodilno državo na področju novih jedrskih inovacij in globalno tehnološko središče SMR.

  • Vzhodna Evropa:

Vzhodna Evropa bi se morala preusmeriti na domače vire energije – vključno z dodatnimi jedrskimi zmogljivostmi –, če želi zmanjšati svojo odvisnost od ruskega plina in povečati energetsko varnost, je dejala ameriška agencija za trgovino in razvoj.

Jedrska energija, vključno z novimi tehnologijami, kot so majhni modularni reaktorji, lahko nadomesti uporabo premoga v regiji kot osnovnega vira energije, je dejal USTDA. O SMR že razmišljajo v številnih državah v regiji, vključno z Romunijo in Poljsko.

  • Združeni Arabski Emirati:

Združeni arabski emirati so “veliko pred krivuljo”, ko gre za zagotavljanje energetske varnosti in energetske trajnosti, kar je posledica “modrih odločitev”, sprejetih leta 2006 za razvoj raznolike energetske politike, vključno z izgradnjo prvega komercialnega jedrskega jedra v arabskem svetu. elektrarne v Barakah, je Mohamed Al Hammadi, generalni direktor in glavni izvršni direktor Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec), povedal na vrhu svetovne vlade v Dubaju.