logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združeno kraljestvo:

Vlada Združenega kraljestva je potrdila načrte za financiranje v višini 170 milijonov funtov (197 milijonov evrov) za podporo gradnji jedrske elektrarne Sizewell C v Suffolku v jugovzhodni Angliji, podprto z novimi ukrepi, namenjenimi pospešitvi priprav na vodilni projekt jedrske energije.

  • Gana:

Predsednik Gane Nana Addo Dankwa Akufo-Addo je odobril vključitev jedrske tehnologije v mešanico proizvodnje električne energije v državi in jedrski energetski program države, poročajo mediji.

Poročila so sledila komentarjem jedrskega regulatorja, da namerava Gana do leta 2030 postaviti svojo prvo jedrsko elektrarno, da bi diverzificirala svojo mešanico energije s “cenejšo in bolj trajnostno” proizvodnjo električne energije.

  • Združene države Amerike:

Sprejetje naprednih jedrskih reaktorjev na krov velike kontejnerske ladje bi odpravilo potrebo po polnjenju plovila z gorivom v celotni 25-letni življenjski dobi, je zaključila študija pomorskega klasifikacijskega združenja Ameriškega pomorskega urada (ABS).

Študija kaže, zakaj si ladjarska industrija ne more privoščiti, da bi zanemarila ogromen potencial, ki ga ponuja jedrski pogon tako v smislu zmanjšanja emisij kot operativne učinkovitosti, je dejal predsednik in glavni izvršni direktor ABS Christopher Wiernicki.

  • Združeno kraljestvo:

Tokamak Energy s sedežem v Združenem kraljestvu je objavil načrte za sodelovanje z japonsko Sumitomo Corporation pri razvoju, implementaciji in povečanju komercialne fuzijske energije “na Japonskem in po svetu”.

V novem partnerstvu bo Sumitomo – večnacionalno podjetje z interesi, ki segajo od gradbeništva do kemikalij – prispevalo strokovno znanje in izkušnje v vrsto skupnih projektov s Tokamak Energy, osredotočenih na povečanje in industrializacijo globalne fuzijske dobavne verige. Več na povezavi.

  • Bolgarija:

Začel se je postopek izdaje dovoljenj za uporabo goriva VVER-1000, ki ga proizvaja Westinghouse, v enoti 5 jedrske elektrarne Kozloduj, medtem ko Bolgarija krepi prizadevanja za diverzifikacijo dobave jedrskega goriva, ki ga trenutno dobavlja Rusija. Več na povezavi.