logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Francija:

Francoski senat je sprejel spremenjeni predlog zakona, katerega namen je zmanjšati birokracijo pri gradnji novih jedrskih reaktorjev in vključuje določbo o odpravi 50-odstotne omejitve deleža jedrske energije v mešanici električne energije do leta 2035.

Predlog zakona, ki mora še v državni zbor, je bil v prvi obravnavi sprejet 24. januarja z 239 glasovi za in 16 proti.

  • Poljska:

Predstavniki poljskega jedrskega projektnega podjetja PGE, energetskega podjetja ZE PAK in južnokorejskega državnega podjetja Korea Hydro and Nuclear Power Company (KHNP) so se srečali s predsednikom Andrzejem Dudo in podpredsednikom vlade Jacekom Sasinom, da bi razpravljali o potencialni “prelomni naložbi” v načrte za gradnjo jedrskih reaktorjev na mestu premogovnika.

  • Evropa:

Skupina za jedrsko industrijo NuclearEurope, ki ima sedež v Bruslju, upa, da bo leto 2023 leto, ko bomo videli pravi premik za jedrsko energijo, pri čemer bo EU bolj odprta za priznavanje pomembne vloge, ki jo ima jedrska energija na številnih področjih.

  • Kirgizistan:

Kirgizistan razmišlja o možnosti postavitve majhne modularne reaktorske elektrarne, ki bi jo dobavila ruska državna jedrska korporacija Rosatom, je povedal minister za energijo te srednjeazijske države.

Ruska uradna tiskovna agencija Tass je poročala, da je minister Taalaibek Ibraev kirgizistanskemu parlamentu povedal, da Kirgizistan “preučuje možnosti” za izgradnjo dveh enot SMR s 55 MW.

  • Jedrska energija v vesolju:

ZDA nameravajo preizkusiti motor vesoljskega plovila, ki ga poganja jedrska fisija, napredek, ki velja za ključnega pomena za misije na dolge razdalje, vključno z “ultra hitrimi” potovanji s posadko na Mars, je povedal najvišji uradnik vesoljske agencije Nasa.

Nasa bo sodelovala z ameriško vojaško agencijo za napredne obrambne raziskovalne projekte (Darpa) pri razvoju jedrskega toplotnega pogonskega motorja in njegovem izstrelitvi v vesolje, je povedal upravitelj Nase Bill Nelson.