logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Nemčija:

Nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in varstvo podnebja je doseglo dogovor z upravljavci jedrskih elektrarn Neckarwestheim-2 in Isar-2 o morebitnem podaljšanem obratovanju po 31. decembru 2022.

Ministrstvo je v izjavi dejalo, da bosta elektrarni v južni Nemčiji po koncu leta veljali za operativno rezervo, vendar bosta operaterja EnBW in PreussenElektra morala narediti “vse potrebno”, da zagotovita nadaljnje delovanje. mogoče.

  • Savdska Arabija:

Savdska Arabija je začela postopek za izdajo dovoljenja za gradnjo prve komercialne jedrske elektrarne, je povedal minister za energijo bližnjevzhodne kraljevine Abdulaziz bin Salman Al Saud.

Al Saud je v govoru na konferenci Mednarodne agencije za atomsko energijo na Dunaju dejal, da bo “stran dokončana po zaključku dokumentov s tehničnimi specifikacijami, ki so bili pripravljeni na mednarodnem natečaju”. Več na povezavi.

  • Francija:

Francija pripravlja osnutek zakonodaje za poenostavitev birokracije okoli projektov jedrske energije in želi začeti gradnjo svoje prve jedrske elektrarne naslednje generacije EPR2 pred majem 2027, je dejal uradnik ministrstva za energijo.

“Cilj je, da postopkovni del in pooblastila trajajo manj kot pet let in da se gradbena dela na prvem EPR2 začnejo pred koncem predsedniškega mandata, pred majem 2027,” je novinarjem povedal predstavnik ministrstva.

  • Nizozemska:

Če je jedrsko energijo velikega obsega mogoče realizirati brez prekoračitve proračunov in obdobij gradnje in če majhni modularni reaktorji (SMR) dosežejo svoje stroškovne ambicije, lahko jedrska energija igra “pomembno vlogo” v nizozemskem energetskem sistemu, je študija, izdelana za ministrstvo za gospodarske zadeve in podnebna politika.

Študija opozarja, da so stroški jedrskih elektrarn v gradnji v Evropi “veliko višji od pričakovanih”, vendar pravi, da bi se morebitne težave lahko ublažile, če bi se vlada tesno vključila v razvoj in financiranje projektov jedrske energije.

  • Romunija:

Romunsko državno jedrsko podjetje Nuclearelectrica in zasebno romunsko podjetje Nova Power & Gas SRL sta ustanovila projektno podjetje Ropower Nuclear za razvoj malih modularnih reaktorjev (SMR) v Romuniji na mestu nekdanje elektrarne na premog v Doicestiju v okrožju Dambovita. .

Novo podjetje namerava uvesti zasnovo Voygr-6 (462 MW) podjetja NuScale s sedežem v ZDA na lokaciji severno od Bukarešte v južni osrednji Romuniji.