logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Belgija:

Belgija je podpisala sporazum z jedrskim operaterjem Engie za podaljšanje uporabe dveh komercialnih jedrskih reaktorjev v državi za 10 let, potem ko je ruska invazija na Ukrajino spodbudila vladno koalicijo, da ponovno razmisli o načrtih za zanesljivost oskrbe.

Belgija naj bi do leta 2025 v celoti ukinila svojih pet preostalih jedrskih elektrarn, zdaj pa bo podaljšala življenjsko dobo svojih dveh najnovejših enot, Doel-4 in Tihange-3.

  • Madžarska:

Madžarska bi lahko razmislila o nakupu ene ali več malih modularnih reaktorjev (SMR), vendar ne prej kot v letih 2029-2030, je v intervjuju za lokalne medije dejal madžarski minister za energijo Csaba Lantos.

Lantos je za spletno stran Világgazdaság povedal, da potencialna enota SMR ne bi smela biti nameščena na obstoječem mestu Paks na južnem Madžarskem, ampak “nekje, kjer povpraševanje po energiji narašča.”Več na povezavi.

  • Južna Koreja:

Južnokorejska družba Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) je organizirala slovesnost ob začetku gradnje enot 3 in 4 jedrske elektrarne Shin Hanul na vzhodni obali te azijske države.

KHNP je v izjavi dejal, da se bodo zdaj začela pomožna dela na kraju samem v okviru priprav na celotno gradnjo, ki je po prejšnjih poročilih predvidena za naslednje leto.

  • Slovaška:

Po besedah Marcela Pernice, podpredsednika upravnega odbora družbe Jadrová Energetická Spolocnost Slovenska (Jess), bi Slovaška lahko imela novo enoto jedrske leketrarne priključeno na omrežje na svoji obstoječi lokaciji Bohunice okoli leta 2039, vendar pod pogojem odločitve o naložbi do leta 2026.

Pernica je na konferenci Nuclear Seminars and Information Meetings (Nusim), ki je potekala prejšnji mesec v jedrski elektrarni Mochovce na Slovaškem, povedal, da bodo morali delničarji in slovaška vlada do konca leta 2026 sprejeti odločitev o izgradnji ene ali dveh novih reaktorskih enot.

  • Nemčija:

Nemško odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov Konrad (NRAO in SRAO) ne bo dokončano leta 2027, kot je bilo predvideno, medtem ko nekatera dela na kraju samem zamujajo približno dve leti, poroča BGE, državna organizacija za ravnanje z radioaktivnimi odpadki. .

Konrad, nekdanji rudnik železove rude na Spodnjem Saškem, ima dva jaška, Konrad 1 in 2, ki bosta oba uporabljena za prvo nemško odlagališče za NRAO in SRAO.