logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Kitajska:

Enota 3 jedrske elektrarne Fangchenggang v avtonomni regiji Guangxi na jugu Kitajske je začela komercialno obratovati, s čimer se je število komercialnih reaktorjev v državi povzpelo na 56 – kar je drugo največje število reaktorjev na svetu, enako kot v Franciji. Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Vlada Združenega kraljestva, zavezana programu novih jedrskih projektov, bo aprila začela postopek za izbiro najboljših tehnologij malih modularnih reaktorjev, medtem ko krepi prizadevanja za povečanje jedrske zmogljivosti na približno 24 GW do leta 2050.

V načrtu za prihodnost energije v državi je vlada dejala, da želi do leta 2035 popolnoma razogljičiti elektroenergetski sistem in kot del te ambicije določa program za povečanje jedrske proizvodnje, da bo kos svetovni konkurenci.

  • Kanada:

Kanadsko jedrsko združenje poroča o vrsti davčni spodbud v zveznem prpračunu kanadske vlade, namenjenih jedrski energiji, ki “izenačujejo konkurenčne pogoje za čiste energetske tehnologije”, kar predstavlja “pomembno spremembo v tem, kako se zvezna vlada približuje jedrski energiji v Kanadi”.

Proračun kaže, da vlada jasno in močno podpira jedrsko energijo, ki igra nepogrešljivo vlogo pri prehodu države na čisto energijo, hkrati pa zagotavlja domačo energetsko varnost, je dejal CNA.

  • Združene države Amerike:

Skoraj ena četrtina sedanjih ameriških elektrarn na premog naj bi se “upokojila” do leta 2029, kar bo zagotovilo priložnosti za uporabo obstoječe infrastrukture za majhne modularne reaktorje. Ti lahko uporabijo električno opremo elektrarnin komponente parnega cikla, kar lahko v kombinaciji s ponovno uporabo prenosnih in upravnih zgradb zmanjša stroške gradnje SMR za 17 do 35 %.

  • Francija:

Francosko državno energetsko podjetje EDF je ustanovilo hčerinsko podjetje, da bi okrepilo razvoj svojega malega modularnega reaktorja Nuward, ki je zdaj v fazi podrobnega predhodnega projekta.

Družba EDF je sporočila, da je dokončala idejno zasnovo elektrarne Nuward. Nova hčerinska družba Nuward je zdaj zavezana k podrobnemu idejnemu projektu, v skladu s ciljem začetka gradnje referenčne enote leta 2030. Več na povezavi.