logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Westinghouse Electric Company in Energoatom, državna jedrska družba Ukrajine, sta v Kijevu podpisala pogodbo za gradnjo dveh novih jedrskih elektrarn Westinghouse AP1000 na obstoječi lokaciji Hmelnitski.

  • Južna Afrika:

Južnoafriški energetski regulator je dejal, da država potrebuje novo jedrsko energijo za oskrbo uporabnikov z zmogljivostjo osnovne obremenitve, saj državna elektroenergetska družba Eskom začne razgradnjo svoje flote zastarelih elektrarn na premog po letu 2030.

Avgusta je nacionalni energetski regulator Južne Afrike (Nersa) odobril oživljeni načrt, ki ga je objavil minister za mineralne vire in energijo Gwede Mantashe, za nabavo 2.500 MW nove proizvodne zmogljivosti iz jedrske energije, pri čemer naj bi prva elektrarna začela delovati okoli leta 2035.

  • Poljska:

Poljska namerava dokončati presojo vplivov na okolje (EIA) in poročilo o lokaciji za svojo prvo komercialno jedrsko elektrarno do konca leta, je na spletnem seminarju Agencije za jedrsko energijo povedal državni podsekretar za podnebje in okolje Adam Guibourgé-Czetwertyński.

G. Guibourgé-Czetwertyński je tudi dejal, da vlada dela na novi zakonodaji za omogočanje in racionalizacijo naložb v ambiciozen jedrski program države. Zakonodaja o jedrskih naložbah se dokončuje in bi morala biti pripravljena v prvem četrtletju leta 2022, da jo potrdi svet ministrov. Več na povezavi.