logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Poljska:

Westinghouse in Bechtel bosta skupaj oblikovala konzorcij za načrtovanje in gradnjo prve komercialne jedrske elektrarne na Poljskem v severni pokrajini Pomorjansko. Več na povezavi.

  • Japonska:

Skupina 13 japonskih podjetij, ki jih vodita Onomichi Dockyard in Imabari Shipbuilding, je vložila 74 milijonov evrov v projekt izgradnje plavajočih jedrskih elektrarn.

Po mnenju Core Power bi plavajoče jedrske elektrarne nudile številne jasne konkurenčne prednosti pred običajnimi kopenskimi objekti. Poleg tega, da bi bili manjši, učinkovitejši in cenejši za gradnjo in delovanje, bi jih na morju zaščitili pred posledicami potresov in cunamijev.

  • Japonska:

Regionalno sodišče je japonski jedrski elektrarni odprlo pot za nadaljevanje obratovanja naslednje leto, kar je zmaga za vlado, saj si prizadeva za ponovni zagon reaktorjev, ki so bili izključeni od nesreče v Fukušimi-Daiči leta 2011.
Okrožno sodišče Sendai na severovzhodu Japonske je zavrnilo tožbo, ki jo je vložilo 17 lokalnih prebivalcev, ki so hoteli da Onagawa-2 ostane izkljkučena, poroča NHK. Prebivalci so trdili, da načrt evakuacije v okolici objekta ni bil ustrezen.

  • Romunija

Bidnova administracija je napovedala financiranje v “zgodnji fazi” do 254 milijonov evrov za postavitev majhne modularne reaktorske elektrarne NuScale Power Voygr na lokaciji elektrarne na premog v Romuniji.
Javno-zasebne zaveze bodo podprle nabavo dolgotrajnih materialov, prvo fazo inženiringa in načrtovanja (Feed), karakterizacijo lokacije in regulativne analize ter razvoj urnikov in proračunov.

  • Francija

Mongolija bo Franciji dobavljala kritične kovine, vključno z uranom, saj si predsednik Emmanuel Macron prizadeva zagotoviti oskrbo za jedrsko floto države in ambiciozen program novogradnj.
“Odločili smo se, da bomo sodelovali pri krepitvi naše energetske suverenosti z dobavo kritičnih kovin iz vaše države, ki ima ta vir,” je dejal Macron na tiskovni konferenci z mongolskim predsednikom Ukhnaagiinom Khurelsukhom med prvim obiskom francoskega predsednika v Ulan Batorju.