logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združeno kraljestvo:

Rolls-Royce je vlado Združenega kraljestva pozval, naj začne uradna pogajanja o financiranju malih modularnih reaktorjev, ki jih namerava zgraditi v Angliji ali Walesu do začetka naslednjega desetletja.

Tom Samson, glavni izvršni direktor podjetja za SMR, je poslanskemu odboru povedal, da se bo Velika Britanija v naslednjem desetletju soočila z električno krizo, če ne bo pospešila gradnje več elektrarn, ki bodo nudile zanesljiv vir proizvodnje neodvisnih od vremena.

  • Francija:

Na dveh ključnih komponentah tokamaka za jerdko fuzijsko elektrarno International Thermonuclear Experimental Reactor (Iter), ki se gradi v Cadarache-u v južni Franciji, pri čemer se 20 milijard evrov vreden projekt sooča z možnimi zamudami, medtem ko se popravila izvajajo. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo se je posvetoval s svetovnimi voditelji o obstreljevanju jedrske elektrarne Zaporožje minuli konec tedna in vztraja, da se mora dogovor in uvedba jedrske varnosti in zaščitnega območja okoli objekta “izvesti zdaj” .

Rafael Grossi je dejal, da čeprav ni bilo neposrednega vpliva na ključne jedrske varnostne in varnostne sisteme na postaji, se jim je granatiranje “nevarno približalo”.

  • Združene države Amerike:

Zadnja komercialna jedrska elektrarna v Kaliforniji bi lahko ponovno zaživela, potem ko je Bidnova administracija napovedala odobritev do 1,1 milijarde dolarjev (1,07 milijarde evrov) pogojnega financiranja.

Nepovratna sredstva lahko ponudijo pot do ohranjanja delovanja jedrske elektrarne Diablo Canyon z dvema enotama tudi po njeni načrtovani zaustavitvi leta 2025. Več na povezavi.