logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Kljub večdnevnim intenzivnim posvetovanjem z Ukrajino in Rusijo se nam pozitiven izid “še vedno izmika” in “potreba po preprečevanju jedrske nesreče postaja z vsakim dnem vse bolj pereča”, je dejal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi.

V odkriti oceni razmer v Ukrajini po invaziji Rusije je gospod Grossi dejal, da je IAEA pripravljena poslati strokovnjake in opremo v Ukrajino, da bi zagotovili varnost in zaščito njenih jedrskih objektov ter preprečili tveganje hude nesreče, ki bi lahko ogrozila oba. ljudi in okolje.

  • Združeni Arabski Emirati:

Enota 2 v jedrski elektrarni Barakah v Združenih arabskih emiratih je začela komercialno obratovati, s čimer je v nacionalno omrežje dodala 1.400 MW električne energije in povečala skupno proizvodnjo enote 1 in 2 v objektu s štirimi untami na 2.800 MW.

Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) je dejal, da je Barakah zdaj na pol poti k svojemu cilju zagotavljanja 25 % potreb po električni energiji v ZAE s čisto elektriko, hkrati pa hitro razogljiči nacionalni energetski sektor. Več na povezavi.

  • Nemčija:

Nemško združenje industrije jedrske energije KernD je zavrnilo argumente vlade proti podaljšanju življenjske dobe jedrskih elektrarn, češ da ni pravnih ali varnostnih razlogov, zakaj reaktorji ne morejo še naprej proizvajati električne energije.

Vlada je dejala, da bodo potrebni pravni ukrepi za nadaljevanje obratovanja treh obratov – Brokdorf, Grohnde in Gundremmingen C –, ki so bili zaprti 31. decembra 2021, in ti ukrepi bi pomenili »novo odobritev«, ki je ne bi bilo mogoče doseči za tehnične in znanstvene razlogov.