logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Japonska:

Japonsko Tokyo Electric Power Company (Tepco) je začelo izpuščati obdelano vodo, shranjeno v jedrski elektrarni Fukushima-Daiichi, v morje, so potrdili strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) na lokaciji.

V družbi so sporočili, da pričakujejo, da bodo prvi dan izpustili le okoli 200 ali 210 kubičnih metrov očiščene odpadne vode. Nato namerava v 24-urnem obdobju neprekinjeno izpustiti 456 kubičnih metrov očiščene odpadne vode, v 17-dnevnem obdobju pa skupaj 7.800 kubičnih metrov. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Britanija bo Ukrajini zagotovila finančni posel v vrednosti 224 milijonov evrov za nakup jedrskega goriva od proizvajalcev, vključno z britanskimi podjetji, in prenehanje njene odvisnosti od Rusije, je med obiskom v Kijevu sporočil britanski minister za energijo Grant Shapps.

Združeno kraljestvo bo zagotovilo jamstvo za posojilo ukrajinski nacionalni jedrski družbi Energoatom prek izvozne kreditne agencije Združenega kraljestva UK Export Finance.

  • Poljska:

Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) je vladi Severne Pomorjanske vložilo vlogo za odločitev o lokaciji za prvo jedrsko elektrarno na Poljskem.

Družba je dejala, da je ta poteza “eden najpomembnejših korakov” v upravnem postopku pred gradnjo jedrske elektrarne. Predlagana lokacija leži v občini Choczewo v Pomeraniji. Več na povezavi.

  • Kanada:

Kanada je odobrila do 74 milijonov kanadskih dolarjev (50 milijonov evrov, 54 milijonov dolarjev) zveznega financiranja za razvoj majhnih modularnih reaktorjev v Saskatchewanu z morebitno postavitvijo prve elektrarne sredi leta 2030 in več enot, ki bodo sledile.

Financiranje bo podprlo predinženirsko delo in tehnične študije, okoljske ocene, regulativne študije in sodelovanje skupnosti za pomoč pri napredovanju projekta, ki ga vodi državna komunalna služba SaskPower.

SaskPower je že izbral GE-Hitachi BWRX-300 SMR za morebitno uvedbo v Saskatchewanu, odvisno od odločitve o izdelavi, ki se pričakuje leta 2029. Več na povezavi.

  • Madžarska:

Ruska državna jedrska korporacija Rosatom je napovedala začetek glavnih gradbenih del na projektu jedrske elektrarne Paks 2 na Madžarskem.

Rosatom je sporočil, da je njegova hčerinska družba Atomstroyexport, glavni izvajalec projekta, začela z izkopi za glavno reaktorsko jamo za eno od dveh novih elektrarn, Paks-5 in Paks-6.

Izkopavanja pokrivajo površino v velikosti štirih nogometnih igrišč, prostornina zemlje, ki jo je treba odstraniti, pa znaša približno milijon kubičnih metrov.