logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združene države Amerike:

Štiristranski sporazum o jedrski tehnologiji je bil podpisan s ciljem licenciranja in uvajanja zasnove majhnega modularnega reaktorja BWRX-300 GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) v Kanadi, ZDA, na Poljskem in drugod.

Sporazum so v Washingtonu podpisali GE Hitachi Nuclear Energy in Tennessee Valley Authority (TVA) iz ZDA, kanadski Ontario Power Generation (OPG) in poljski Synthos Green Energy.

  • Združene države Amerike:

ZDA so pomanjkljive v skoraj vseh vidikih jedrskega gorivnega cikla in to se “mora spremeniti, in to se mora hitro spremeniti”, če želi država prenehati z odvisnostjo od ruskega goriva za svoje reaktorje, so sporočili senatnemu odboru za energijo in naravne vire.

Predsednik odbora, demokrat iz Zahodne Virginije Joe Manchin je v uvodnem nagovoru na zaslišanju o jedrskem gorivnem ciklu dejal, da ne glede na to, ali gre za rudarjenje, mletje, pretvorbo, obogatitev urana, proizvodnjo jedrskega goriva, proizvodnjo energije ali skladiščenje in odlaganje jedrskih odpadkov, treba je opraviti veliko dela, začenši s pretvorbo in obogatitvijo.

  • Francija:

Spodnji dom francoskega parlamenta, nacionalna skupščina, je z veliko večino glasoval za vladni načrt za jedrsko energijo, kar je po besedah ministra za energijo napovedalo začetek “ogromnega projekta” ponovnega zagona jedrske energije v državi.

Jedrski načrt, katerega ključna točka je načrtovana gradnja šestih novih jedrskih reaktorjev, je bil v prvi obravnavi potrjen s 402 glasovoma za in 130 proti. Več na povezavi.

  • Ukrajina:

Ukrajinsko državno jedrsko podjetje Energoatom in Rolls-Royce SMR s sedežem v Združenem kraljestvu sta podpisala memorandum o soglasju za raziskovanje uvedbe majhnih modularnih reaktorjev.

Energoatom je dejal, da Ukrajina razmišlja o SMR, ko “začenja obnavljati” infrastrukturo, ki jo je uničila vojna z Rusijo. Več na povezavi.

  • Indonezija:

ZDA so Indoneziji dodelile nepovratna sredstva za tehnično pomoč pri postavitvi prvega majhnega modularnega reaktorja v tej azijski državi – možna lokacija je že izbrana v Zahodnem Kalimantanu, provinci na otoku Borneo.

Ameriška agencija za trgovino in razvoj (USTDA) je objavila, da je dodelila nepovratna sredstva državnemu distributerju električne energije PLN Indonesia Power za tehnično pomoč pri razvoju SMR.