logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Poljska:

Poljska jedrska projektna družba Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) je podpisala pogodbo z ameriškim Westinghouse Electricom za začetek skupnih aktivnosti pri pripravi projekta izgradnje prve komercialne jedrske elektrarne na Poljskem.

Sporazum – v obliki premostitvene pogodbe – zajema delo na 10 glavnih področjih, vključno z razvojem podrobnega naložbenega modela, pripravo ocene varnosti in programa nadzora kakovosti ter identifikacijo potencialnih dobaviteljev s poudarkom na poljskih podjetjih. Več na povezavi.

  • Združeno kraljestvo:

Stroški gradnje jedrske elektrarne Hinkley Point C z dvema enotama v Združenem kraljestvu naj bi se povečali na 32 milijard funtov (36 milijard evrov, 38,5 milijarde dolarjev) – skoraj 30 % več glede na prejšnje ocene 26 milijard funtov, je sporočila francoska državna elektroenergetska družba EDF.

Višja stopnja inflacije je povečala ocenjeno porabo za dve enoti EPR, je družba zapisala v predstavitvi, objavljeni skupaj z letnimi rezultati.

Ocene stroškov razvoja elektrarne so se že dvignile z 18 milijard funtov na 26 milijard funtov, medtem ko se je njen datum dokončanja raztegnil od leta 2025 do 2027.

  • Češka:

Češko komunalno podjetje ČEZ bo začelo pogovore s ponudniki za več milijard dolarjev vreden projekt izgradnje nove enote v svoji jedrski elektrarni Dukovany.

Razprave o pojasnilih s francoskim EDF, južnokorejskim Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) in ameriško skupino Westinghouse Electric se bodo začele ta teden in ne aprila, je na družbenih omrežjih sporočil član uprave ČEZ Tomas Pleskac.

  • Rusija:

Rusija ima “ambiciozne načrte” za uvedbo 29 novih jedrskih elektrarn do leta 2045, medtem ko bo v istem časovnem okviru umaknila 18 obstoječih enot, poroča uradni list državne jedrske skupine Rosatom.

Strana Rosatom je poročala, da naj bi proizvodnja jedrske energije leta 2045 dosegla približno 373 TWh, v primerjavi s približno 223 TWh leta 2022. Napoved pomeni, da bi lahko leta 2045 iz jedrskih virov proizvedli 25 % električne energije v primerjavi z 20 % danes.

  • Slovaška:

Slovaški jedrski regulator UJD je prejel zahtevo Jadrová Energetická Spolocnost Slovenska (Jess) za dovoljenje za lokacijo za novo jedrsko elektrarno v bližini obstoječe jedrske elektrarne Bohunice na zahodu države.

Poročila na Slovaškem pravijo, da ima UJD eno leto časa, da sprejme odločitev o vlogi. V poročilih piše, da namerava Jess konec leta 2025 zaprositi za gradbeno dovoljenje za elektrarno, gradbena dela pa naj bi se začela leta 2031. Več na povezavi.