logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Finska:

Jedrska elektrarna Olkiluoto-3 EPR na Finskem je bila zagnana in dosegla prvo kritičnost, pri čemer je povezava na omrežje in prva proizvodnja električne energije načrtovana za januar 2022.

Lastnik gospodarske družbe in elektrarne Teollisuuden Voima Oyj (TVO) je povedal, da je bila prva kritičnost dosežena 21. decembra ob 03.22 po lokalnem času, kar pomeni prvi zagon nove komercialne jedrske elektrarne na Finskem po več kot 40 letih.

  • Poljska:

Lokacija v severni provinci Pomeranija blizu baltske obale je bila izbrana kot prednostna lokacija za prvo komercialno jedrsko elektrarno na Poljskem, Polskie Elektrownie Jądr (PEJ), je sporočila družba, zadolžena za upravljanje projekta.

Lokacija, Lubiatowo-Kopalino, v obalni občini Choczewo, je bila izbrana na podlagi podrobne preiskave lokacije in okoljskih raziskav, opravljenih v obsegu brez primere na Poljskem.

  • Rusija:

Jedrska elektrarna Kursk-1, ki je bila na omrežje priključena decembra 1976 in je začela polno komercialno obratovati oktobra 1977, je bila trajno zaprta, je sporočil ruski državni operater jedrske energije Rosenergoatom.

925-MW grafitni vodno hlajeni reaktor RBMK-1000 je bil 19. decembra ob 00:24 po moskovskem času izklopljen, so sporočili iz Rosenergoatoma. Več na povezavi.