logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Pakistan:

Pakistan in Kitajska sta podpisala memorandum o soglasju glede razvoja nove reaktorske enote v jedrski elektrarni Chashma.

V skladu s sporazumom bo Kitajska nacionalna jedrska korporacija (CNNC) zgradila jedrsko elektrarno z močjo 1000 MW s kitajsko tehnologijo HPR1000 na lokaciji Chashma v Pakistanu, znani tudi kot Chasnupp. To bo peti reaktor na lokaciji. Več na povezavi.

  • Francija:

Francoska podjetja Nuward in EDF ter belgijski Tractebel so podpisali okvirno pogodbo o sodelovanju za nadaljnja skupna prizadevanja pri razvoju Nuwardove tehnologije malih modularnih reaktorjev (SMR).

V skupni izjavi je navedeno, da je sporazum dolgoročno osredotočen in bo vključeval večjo predanost inženirskega osebja Tractebela projektu Nuward SMR. Več na povezavi.

  • Evropa:

Voditelji Evropske unije so dosegli dogovor o najnovejši različici direktive o obnovljivi energiji, znani kot RED III, vključno s koncesijami za jedrsko energijo, brez ponovnega začetka celotnega procesa političnih pogajanj.

Direktiva bo še vedno vključevala zavezujoč ciljni delež obnovljive energije v skupni porabi energije v EU v višini 42,5 % do leta 2030, vendar so bile dane koncesije Franciji in drugim državam, ki upravljajo jedrsko energijo, v zvezi z obrati za proizvodnjo amoniaka, ki uporabljajo vodik kot surovino.

  • Združene države Amerike

Ameriška jedrska regulativna komisija (NRC) je zaključila končno oceno varnosti za predstavitveni reaktor majhne moči Hermes, ki ga bo Kairos Power postavil v Oak Ridge v Tennesseeju.

NRC je v izjavi dejal, da je osebje ugotovilo, da ni varnostnih zadržkov, ki bi preprečili izdajo gradbenega dovoljenja za Hermes. Več na povezavi.

  • Združene države Amerike

Ameriški razvijalec reaktorjev Ultra Safe Nuclear Corporation je objavil, da je izbral Gadsden v Alabami za gradnjo svojega prvega obrata za sestavljanje mikro modularnih reaktorjev (MMR).

USNC je dejal, da bo obrat v vrednosti 232 milijonov USD (211 milijonov EUR) predvidoma začel delovati leta 2027. Tovarna bo uporabljena za proizvodnjo, sestavljanje, testiranje in pregledovanje modulov, potrebnih za izdelavo MMR USNC. Več na povezavi.