logo
hrrps://www.ijs.si


  • Evropa:

Francija in Švedska sta podpisali izjavo o nameri za vzpostavitev dolgoročnega sodelovanja na področju jedrske energije, vključno z ambicijami pomoči industriji pri gradnji novih energetskih reaktorjev v obeh državah.
Izjava, podpisana ob robu zasedanja Sveta EU za energijo, prihaja po tem, ko sta francoski predsednik Emmanuel Macron in švedski premier Ulf Kristersson januarja podpisala skupno izjavo, da bi jedrski energiji dali pomembno mesto v dvostranskem sodelovanju med obema državama.

  • Evropa:

V skladu s skupno izjavo, ki jo je izdala Jedrska zveza pod vodstvom Francije, je enajst držav EU pozvalo naj se v celoti upošteva “vse vire energije brez fosilnih goriv” pri odločanju o energetskih in podnebnih politikah.
Države, ki so sodelovale na srečanju zavezništva – Bolgarija, Hrvaška, Češka, Finska, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Švedska in Francija – so pozvale k “temeljni reviziji” podnebne in energetske politike EU.

  • Švica:

Švica bi morala objaviti časovni načrt, ki podrobno opisuje konkretne korake, ki vodijo do izgradnje novih jedrskih elektrarn, saj se sooča z “ogromnimi” izzivi, povezanimi z zanesljivostjo oskrbe z električno energijo in bojem proti podnebnim spremembam, je dejala industrijska skupina Švicarski jedrski forum.
V beli knjigi (v francoščini), ki nakazuje možno pot nadaljnje uporabe jedrske energije v Švici, forum pravi, da prepovedi nekaterih vrst tehnologije ne bodo zagotovile oskrbe Švice z električno energijo.

  • Bolgarija:

Bolgarski parlament je odobril vladni predlog za vložek do 1,5 milijarde levov (766 milijonov evrov) v državno korporacijo za jedrsko elektrarno Kozloduj (KNPP) za financiranje načrtovane gradnje prve od dveh predlaganih jedrskih elektrarn s tehnologijo AP1000 podjetja Westinghouse Electric.

  • Združeni arabski emirati:

Prvo polnjenje goriva v enoto 4 jedrske elektrarne Barakah v Združenih arabskih emiratih je zaključilo hčerinsko podjetje Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec), Nawah Energy Company, komercialno obratovanje pa je predvideno v začetku prihodnjega leta.
Enec, ki je odgovoren za postavitev in lastništvo elektrarn za jedrsko energijo v ZAE, je dejal, da je obremenitev z gorivom opravila operativna hčerinska družba Nawah “v skladu z nacionalnimi predpisi in najvišjimi mednarodnimi standardi”.