logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Armenija:

Armenska-2, edina delujoča komercialna jedrska elektrarna v Armeniji, je bila po večji remontu ponovno priključena na nacionalno elektroenergetsko omrežje, ki je bil del projekta za posodobitev in podaljšanje življenjske dobe objekta, Rusatom Service, oddelek za Ruska državna atomska korporacija Rosatom, generalni izvajalec projekta.

415-MW VVER-440 model V270 tlačne vodne reaktorske enote je bila 15. maja izklopljena. Rusatom Service je povedal, da je bilo od leta 2015 za tovarno kupljeno za približno 250 milijonov dolarjev nove opreme.

  • Slovenija:

Ekipa Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) je sporočila, da bi morala jedrska elektrarna Krško v Sloveniji zagotoviti izvedbo podrobnega načrtovanja vodenja tretjega občasnega varnostnega pregleda – ki se bo začel leta 2022 – v podporo pripravam na dolgoročno obratovanje.

Misija za pregled pred Salto (Varnostni vidiki dolgoročnega delovanja) je dejala, da bi morala elektrarna dokončati preglede upravljanja staranja struktur, sistemov in komponent ter izvajati upravljanje znanja v podporo dolgoročnemu delovanju (LTO).

  • Rusija:

Rusija je izdelala eksperimentalni sklop jedrskega goriva za reaktor RITM-200N, ki bo nameščen v prvi kopenski jedrski elektrarni z majhnimi modularnimi reaktorji na svetu v Sahi, avtonomni ruski republiki, znani tudi kot Jakutija, 4000 km od vzhodno od Moskve.

Državno podjetje za jedrsko gorivo Tvel je povedalo, da je sklop izdelala njegova hčerinska družba Elemash Machine Building Plant v bližini Moskve.