logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Poljska:

Južnokorejska državna lastnina Korea Hydro Nuclear Power je v četrtek sporočila, da je oddala ponudbo za izgradnjo prve poljske komercialne jedrske elektrarne.

Med srečanjem s poljskim podministrom za podnebje in okolje Adamom Guibourge-Czetwertynskim je KHNP povedal, da je predstavil ponudbo za izgradnjo šestih reaktorjev s skupno zmogljivostjo 8,4 GW, od katerih bo prvi začel delovati leta 2033.

  • Belgija:

Dela, ki so potrebna za delovanje jedrskih elektrarn Tihange-3 in Doel-4 v Belgiji po letu 2025, morda ne bodo končana pravočasno brez hitrega ukrepanja zvezne vlade, je opozorilo poročilo Mednarodne agencije za energijo.

Poročilo, ki pregleduje belgijsko energetsko politiko, pravi, da mora Belgija “hitro ukrepati”, da bi zagotovila, da bo razširitev 2 GW zmogljivosti v obeh elektrarnah za 10 let mogoče dokončati “pravočasno in stroškovno učinkovit način”.

  • Ukrajina:

Neposredne komunikacije med ukrajinskim nacionalnim regulatorjem SNRIU in jedrsko elektrarno v Černobilu so bile obnovljene več kot mesec dni po tem, ko je bil tak stik izgubljen, ko so ruske sile nadzorovale lokacijo, je dejal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi.

Grossi je dejal, da je to še en pomemben korak v procesu ponovne vzpostavitve ukrajinskega regulativnega nadzora nad krajem nesreče leta 1986, kjer se zdaj nahajajo različni objekti za ravnanje z radioaktivnimi odpadki.

  • Združene države Amerike:

Bidenova administracija je začela prizadevanja za 6 milijard dolarjev za reševanje jedrskih elektrarn, ki jim grozi zaprtje, pri čemer je navedla potrebo po nadaljevanju jedrske energije kot vira energije brez ogljika, ki pomaga v boju proti podnebnim spremembam.

Začel se je postopek certificiranja in zbiranja ponudb za program civilnega jedrskega kredita, ki naj bi rešil finančno stiske lastnike ali upravljavce jedrskih reaktorjev, je sporočilo ameriško ministrstvo za energijo. Gre za največjo zvezno naložbo v reševanje finančno prizadetih jedrskih reaktorjev.