logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Evropa:

Nemčija je dejala, da lahko Francija uporabi državne subvencije za financiranje svojih jedrskih elektrarn, s čimer je prekinila večmesečni zastoj v pogovorih o reformi trga z električno energijo, ki so jih zadržala nesoglasja glede uporabe subvencij za energetske naložbe.

Dogovor, dosežen med ministri za energijo v Luksemburgu, bo pomenil, da bi lahko Francija uporabila vladno podporo za financiranje svojih jedrskih elektrarn, ki so večinoma v državni lasti in proizvedejo približno 70 % njene električne energije.

  • Svet:

Nedavni napredek kaže, da bi lahko bila jedrska fuzija del globalnega dolgoročnega načrta za neto nič, vendar ostajajo “ogromni” izzivi in potrebno je povečano zasebno financiranje v kombinaciji z zavezanostjo države, da se sektor popelje naprej, je dejal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi.

V govoru na 29. konferenci IAEA o fuzijski energiji v Londonu je Grossi dejal, da lahko fuzija igra vlogo pri blaženju podnebnih sprememb in zadosti naraščajočim potrebam po električni energiji, vendar je “za uresničitev te tehnologije potrebnih veliko korakov”.

  • Združeno kraljestvo:

Ponudba za razvoj in uvedbo nove generacije jedrskih fuzijskih reaktorjev je “mednarodno prizadevanje” in Združeno kraljestvo želi najti način za tesnejše sodelovanje z Evropo kljub svoji nedavni odločitvi, da ne bo sodelovalo v zavezništvu bloka za jedrske raziskave Euratom, jedrski minister je dejal Andrew Bowie.

Ko je ta teden govoril na konferenci o fuzijski energiji Mednarodne agencije za atomsko energijo v Londonu, je Bowie dejal, da Združeno kraljestvo “popolnoma priznava”, da je sodelovanje potrebno, in da je vladi Združenega kraljestva jasno, da “tega ne bomo storili sami”.

  • Svet:

Mednarodna agencija za atomsko energijo in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sta sprožili vodilno pobudo za uporabo jedrskih tehnik za povečanje varnosti preskrbe s hrano in boj proti naraščajoči lakoti po svetu.

Pobuda Atoms4Food bo podpirala države pri uporabi “inovativnih” jedrskih tehnik za kmetijsko produktivnost, zmanjševanje izgub hrane, zagotavljanje varnosti hrane, izboljšanje prehrane in prilagajanje na izzive podnebnih sprememb.

  • Gana:

Nuclear Power Ghana (NPG) je izbrala dve možni lokaciji za prvo jedrsko elektrarno v tej afriški državi, je prejšnji teden lokalnim novinarjem povedal Stephen Yamoah, izvršni direktor podjetja.

Yamoah je dejal, da je bila lokacija Nsuban v zahodni regiji izbrana kot prednostna lokacija, kjer bi do leta 2030 zgradili 1000-MW jedrsko elektrarno, medtem ko naj bi lokacija Obotan v osrednji regiji služila kot rezervna lokacija.