logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Kanada:

Kanadska družba OPG (Ontario Power Generation) je objavila nadaljevanje načrtovanja novega reaktorja na svoji lokaciji Darlington z malim modularnim reaktorjem (SMR), ki naj bi bil dokončan l. 2028. Za razvoj projekta bo ustvarjenih 700 delovnih mest, med izdelavo in gradnjo 1600, med obratovanjem 200 in ob razgradnji 160. Darlington je trenutno edina lokacija v Kanadi, ki ima licenco za nov reaktor.

  • Nizozemska:

na Nizozemskem je skupina uglednih ljudi iz poslovnega sveta in bivših ministrov pozvalo vlado, naj upošteva jedrsko energijo kot del “optimalne energetske mešanice in naj ustanovi “koalicijo voljnih”, ki bi podprla jedrsko opcijo širom Evrope.

  • Švica:

nemška znanstvenica in akademičarka Anna Veronika Wendland je opozorila, da bi postopna ukinitev jedrske energije (phaseout) v Nemčiji lahko  imela pomemben vpliv na varnost oskrbe z elektriko v sosednji Švici, ki je v zadnjih petih letih iz Nemčije uvažala povprečno 13 TWh na leto. Švicarskemu jedrskemu forumu je svetovala, da mora biti Švica čim bolj neodvisna od uvoza elektrike iz Nemčije in mora zato obdržati v obratovanju svoje štiri jedrske elektrarne, “ker jih bo še potrebovala”.