logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Združeno kraljestvo:

Združeno kraljestvo je dalo zeleno luč za novo jedrsko elektrarno Sizewell C v Suffolku v jugovzhodni Angliji, kancler Jeremy Hunt pa je potrdil 700 milijonov funtov (799 milijonov evrov, 824 milijonov dolarjev) v podporo za to, kar bi bila “prva jedrska elektrarna za državo 30 let”.

Boris Johnson je projektu prižgal zeleno luč v enem svojih zadnjih dejanj kot premier, vendar so Huntovi načrti za zmanjšanje izdatkov ustvarili negotovost glede prihodnosti načrtovane elektrarne.

  • Ukrajina:

Jedrska elektrarna Khmelnitski v zahodni Ukrajini je v začetku tega tedna zaradi vojaških napadov v državi izgubila ves dostop do električnega omrežja, zaradi česar se je morala začasno zanašati na dizelske generatorje za rezervno energijo, je povedal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Grossi, ki se sklicuje na informacije, ki jih je prejel od ukrajinskih oblasti.

  • Mednarodna agencija za energijo:

Jedrska energija lahko igra pomembno vlogo pri nadomeščanju nezmanjšane proizvodnje električne energije iz premoga, ki bi se lahko razširila v več kot 30 državah in s povprečno globalno dodano zmogljivostjo za 18 GW vsako leto od 2026 do 2030 – kar je trikrat več od nedavnega povprečja 6 GW od 2017 do 2021.

Po poročilu Mednarodne agencije za energijo o vlogi premoga pri prehodih na ničelno neto vrednost je Kitajska vodilna na trgu za uvajanje jedrske energije, saj predstavlja skoraj 40 % vseh novih jedrskih zmogljivosti do leta 2030.

Vendar pa so številne druge države napovedale podporo jedrskim projektom ali načrte za vlaganje v nove jedrske projekte, vključno s Francijo, Indijo, Poljsko, Združenim kraljestvom in ZDA.

  • Indija:

Indija je predstavila “vizionarske” načrte za trikratno povečanje nameščenih jedrskih zmogljivosti do leta 2032 in raziskovanje majhnih modularnih reaktorjev (SMR), saj si prizadeva doseči ničelne neto emisije do leta 2070.

V dolgoročni strategiji nizkoogljičnega razvoja (LT-LED), predloženi Okvirni konvenciji Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC), indijsko ministrstvo za okolje, gozdove in podnebne spremembe pravi, da bo raziskalo “bistveno večjo vlogo” za Nuklearna energija.