logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Ukrajina:

Jedrska elektrarna v Černobilu v Ukrajini je bila ponovno priključena na nacionalno električno omrežje in se za energijo ne zanaša več na zasilne dizelske generatorje, je sporočila Mednarodna agencija za atomsko energijo.

Kraj nesreče leta 1986 je 9. marca izgubil vso električno energijo in je bil prisiljen uporabiti dizelsko gorivo za rezervno električno energijo. Ukrajinski strokovni ekipi je konec tedna uspelo popraviti enega od dveh poškodovanih vodov, ki povezujeta elektrarno z električnim omrežjem.

  • Finska:

Proizvodnja plina se je začela v jedrski elektrarni Olkiluoto-3 EPR na Finskem – prvi komercialni jedrski objekt, ki je začel delovati v Evropi po romunski Cernavoda-2 leta 2007.

Operater Teollisuuden Voima (TVO) je povedal, da je bila elektrarna z močjo 1.600 MW, ki jo je dobavil konzorcij Areva-Siemens, v soboto, 12. marca, ob 13.01 po lokalnem času priključena na omrežje, izhodna moč pa se je postopoma povečala na približno 27%. Več na povezavi.

  • Nizozemska:

Upravljavec raziskovalnega reaktorja z visokim pretokom v Pettenu na Nizozemskem je v četrtek ob 11. uri znova zagnal elektrarno in dejal, da pričakuje nadaljevanje dobave ključnih medicinskih radioizotopov bolnišnicam v dveh tednih.

NRG, ki upravlja objekt v imenu svojega lastnika, Skupnega raziskovalnega centra Evropske unije, je dejal, da je elektrarna dosegla izhodno moč 45 MW. Več na povezavi.

  • Kitajska:

Kitajska je napovedala projekt izgradnje demonstracijskega projekta jedrskega ogrevanja v jedrski elektrarni Hongyanhe v provinci Liaoning na severovzhodu države.

Kitajsko združenje za jedrsko energijo je poročalo, da sta Liaoning Hongyanhe Nuclear Power Company in State Power Investment Northeast Electric Power Company izjavili, da sta podpisali sporazum o sodelovanju za “izgradnjo, upravljanje in vzdrževanje” predlaganega objekta, ki bi uporabljal soproizvodnjo za zagotavljanje daljinskega ogrevanja.