logo
hrrps://www.ijs.si


  • Francija:

Ceno jedrske energije je treba omejiti in dobičke od njene prodaje vrniti potrošnikom, če cene narastejo nad določene pragove v skladu z novim dogovorom med EDF in vlado.

Zapleten dogovor, dosežen po večmesečnih pogajanjih, je namenjen zaščiti potrošnikov in podjetij pred naraščajočimi cenami, hkrati pa tudi zagotavljanju, da lahko državni jedrski operater EDF najde sredstva, ki jih potrebuje za gradnjo prihodnjih jedrskih reaktorjev. Več na povezavi.

  • Poljska:

Ameriška partnerja Westinghouse in Bechtel bi morala prevzeti vsaj 30-odstotni lastniški delež v projektu izgradnje novih jedrskih elektrarn na severu Poljske, je po poročanju Bloomberga dejal Grzegorz Onichimowski, glavni energetski svetovalec poljske stranke Državljanska platforma.

“Jedrska energija, ki uživa znatno javno podporo, je bistvena za uspeh poljskega energetskega prehoda,” je za Bloomberg povedal Onichimowski. »Vendar se zavedamo tveganj, povezanih s takšnim projektom, zato bi bilo zaželeno, da bi naš partner/dobavitelj prevzel kapitalski delež.«

  • Švica:

Daljša življenjska doba švicarskih jedrskih elektrarn bi zmanjšala stroške energetskega sistema za približno 11 milijard švicarskih frankov (11,4 milijarde evrov) in zapolnila vrzel v električni energiji pozimi, zaradi katere Bern uvozi energijo v najhladnejših mesecih, navaja poročilo sindikata Economiesuisse.

Poročilo ugotavlja, da če bi Švica po letu 2040 gradila nove jedrske elektrarne, bi se zanesljivost oskrbe še okrepila.

  • Svet:

Izgube delovnih mest v Evropski uniji, povezane z zaprtjem jedrskih elektrarn, je več kot nadomestila rast na Kitajskem in v Rusiji, ki skupaj predstavljata več kot 40 % vseh delovnih mest v industriji, glede na poročilo Mednarodne agencije za energijo.

Poročilo Zaposlenost v svetovni energiji 2023 prav tako ostro opozarja na pomanjkanje znanja in spretnosti, s katerim se sooča jedrska industrija, in poudarja vpliv, ki ga je imelo na jedrske projekte, kot je odložena elektrarna Flamanville-3 v severni Franciji.

  • Rusija:

Ruska državna jedrska korporacija Rosatom je podpisala sporazum, ki bi lahko privedel do gradnje jedrskih reaktorjev majhne moči na območju Norilsk v administrativni regiji Krasnojarske pokrajine v Sibiriji.

Rosatom je dejal, da se sporazum o nameri in sodelovanju nanaša na izgradnjo jedrskih elektrarn majhne moči za oskrbo z energijo industrijske regije Norilsk. Več na povezavi.