logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Evropa:

Predlagana evropska zakonodaja, katere namen je podpirati tehnologije, ki bodo do leta 2050 dosegle ničelne izpuste CO2, vključuje “napredne tehnologije za proizvodnjo energije iz jedrskih procesov z minimalnimi odpadki iz gorivnega cikla” in majhne modularne reaktorje.

Namen zakona Net Zero Industry Act (NZIA), ki ga je objavila Evropska komisija, je povečati proizvodnjo čistih tehnologij v EU in zagotoviti, da je blok dobro opremljen za prehod na čisto energijo. Več na povezavi.

  • Združene države Amerike:

ZDA so pomanjkljive v skoraj vseh vidikih jedrskega gorivnega cikla in to se “mora spremeniti, in to se mora hitro spremeniti”, če želi država prenehati z odvisnostjo od ruskega goriva za svoje reaktorje, so sporočili senatnemu odboru za energijo in naravne vire.

Predsednik odbora, demokrat iz Zahodne Virginije Joe Manchin je v uvodnem nagovoru na zaslišanju o jedrskem gorivnem ciklu dejal, da ne glede na to, ali gre za rudarjenje, mletje, pretvorbo, obogatitev urana, proizvodnjo jedrskega goriva, proizvodnjo energije ali skladiščenje in odlaganje jedrskih odpadkov, treba je opraviti veliko dela, začenši s pretvorbo in obogatitvijo.

  • Finska:

Proizvodnja električne energije v jedrski elektrarni Olkiluoto-3 na Finskem se je nadaljevala s testiranjem, ki se bo nadaljevalo do načrtovanega komercialnega obratovanja v aprilu, je sporočil lastnik in upravljavec elektrarne Teollisuuden Voima Oyj (TVO).

  • Združeno kraljestvo:

Jedrska energija naj bi bila v zeleni taksonomiji Združenega kraljestva razvrščena kot “okoljsko trajnostna”, kar ji bo omogočilo dostop do enakih naložbenih spodbud kot obnovljiva energija, je v sredo (15. marca) napovedal kancler Jeremy Hunt v svojem spomladanskem govoru o proračunu za leto 2023.

Hunt je tudi dejal, da bo vlada začela prvi natečaj za majhne modularne reaktorje. Končano bo do konca tega leta in če bo dokazano, da je izvedljivo, bomo sofinancirali to vznemirljivo novo tehnologijo. Več na povezavi.

  • Evropa:

Združeno kraljestvo in Francija sta podpisali sporazum o povečanju jedrskega sodelovanja, vključno s projekti gradnje novih jedrskih elektrarn in zmanjšanjem odvisnosti od civilnega jedrskega blaga iz Rusije.

Sporazum vzpostavlja tudi delovno skupino za jedrske inovacije in varnost, saj si obe državi prizadevata za uvedbo velikih in majhnih modularnih reaktorjev, da bi dosegli večjo energetsko varnost z odmikom od fosilnih goriv.