logo
hrrps://www.ijs.si


Jedrska energija po svetu

  • Nizozemska:

Nizozemska vlada načrtuje gradnjo dveh novih jedrskih elektrarn in želi tudi preučiti vlogo, ki jo lahko imajo reaktorji pri proizvodnji zelenega vodika, piše v osnutku načrta nacionalnega energetskega sistema.

Vendar pa dodaja, da se bo gradnja nove jedrske elektrarne verjetno začela šele po letu 2035, ker je potreben čas za privabljanje vlagateljev, vzpostavitev financiranja in postopek izdajanja dovoljenj.

  • Finska:

Testna proizvodnja v jedrski elektrarni Olkiluoto-3 na Finskem je bila prekinjena za več kot mesec dni, kar je povzročilo nadaljnjo zamudo pri začetku redne proizvodnje električne energije v enoti EPR.

Lastnik in upravljavec elektrarne Teollisuuden Voima Oyj (TVO) je povedal, da je dobavitelj elektrarne Areva-Siemens povedal, da je redna proizvodnja električne energije – ali komercialno obratovanje – zdaj načrtovana za december 2022, kar je približno tri mesece kasneje, kot je bilo načrtovano. Testna proizvodnja električne energije v elektrarni se je začela v marcu.

  • Združeno kraljestvo:

Vlada Združenega kraljestva je objavila dokumente, ki kažejo “znaten napredek” pri izvajanju novega modela financiranja za nove jedrske elektrarne – s pogajanji, da bo Sizewell C prvi projekt, ki bo uporabljal novo shemo.

Vlada je dejala, da bo novi model regulirane baze sredstev jedrskim projektom zagotovil finančno podporo, ki jo potrebujejo, in pritegnil zasebne naložbe. Projekti, kot je Sizewell C, bodo prejeli regulirano plačilo od dobaviteljev električne energije.

  • Kazahstan:

Kazahstan namerava zgraditi svojo prvo jedrsko elektrarno na zahodni obali jezera Balkhash v regiji Almaty na jugovzhodu države – prvi blok pa je načrtovan za leto 2035, poročajo kazahstanski in ruski mediji.

  • Rusija:

Rusija načrtuje povečanje deleža jedrske električne energije v svoji energetski mešanici s približno 20 % danes na 25 % do leta 2045, pri čemer bo do leta 2035 obratovalo 16 novih jedrskih enot, državni jedrski operater Rosenergoatom.